На 21 март 2019 г., четвъртък, на заседание на Общински съвет - Русе Мариян Димитров направи изказване на тема: "Спонсориране на ФК "Дунав" от Община Русе с 270 000 лв.

По този повод той каза:

"Сдружението с нестопанска цел освен, че е собственик на ФК „Дунав“, развива и други дейности, като например строителството на спортни съоръжения. През 2017 г. и 2018 г. то е построило за 1,5 млн. лв. основното игрище, три игрища с изкуствено покритие и ограда по ул. „Тича“ на стадион „Дунав“. Това строителство съвсем не е в обществена полза, каквито са публично заявените цели на сдружението. Тези обекти, строителството на които е задължение на концесионера на стадион „Дунав“, са подарени от футболния клуб на фирма „РДС ИНВЕСТ“ ЕАД- гр. Русе

Дали такъв богат футболен клуб, който прави подаръци за милиони лева трябва да бъде спонсориран от общинския бюджет, ощетявайки масовия спорт и подрастващото поколение в Община Русе ?!

Ако кметът Пламен Стоилов толкова много иска да развива футбола, да му припомня, че в общината има и други футболни клубове, като например ФК „Локомотив“, който се състезава в трета футболна лига и според кметските критерии би следвало да получи около 100 000 лв. Не виждам подобно предложение. Каква е разликата между двата футболни клуба?  

Може би само това, че президентът на ФК „Локомотив“ не печели обществени поръчки, не формира излишък и не спонсорира партия „ГЕРБ“, с което не допринася за привличането на избиратели и печеленето на избори." 

Уважаеми общински съветници,

Уважаеми господин председател,

Правя изказване относно спонсорирането на ФК „Дунав“ от Община Русе.

Кметът Пламен Стоилов предложи между Община Русе и Сдружение с нестопанска цел в обществена полза „Футболен клубДунав“ – 2010 – Русе“ да се сключи и през 2019 г. договор за спонсорство в размер на 270 000 лв. Парите бяха осигурени от Програма Спорт, като се намалиха с 30 % предвидените 900 000 лв. и те останаха само 630 000 лв., с което драстично се ощетяват всички видове спорт. Срещу тази сума ФК „Дунав“ предлага да поеме задължение за популяризирането на Община Русе чрез посочен пакет от ползи във връзка с предстоящите футболни срещи, които ще се изиграят на „Градския стадион“ до края на първенството 2018/2019 г. Или казано по друг начин, за само 5 домакински срещи Община Русе ще спонсорира футболния клуб в размер на 54 000 лв. за всяка среща поотделно, което прави по 600 лв. на минута. Това е многократно повече от цената на рекламното време за една минута в националните медии.

Дали и при този пакет от ползи не става въпрос за така любимата на управляващите размяна, наречена от гражданите кон за кокошка ?!

Не е случайно, че вносителят не прилага нито едно доказателство от което да е видно кои поети конкретни задължения през 2018 г. и с какво качество са изпълнени от футболния клуб, съгласно предходния договор за спонсорство.

Сдружението с нестопанска цел освен, че е собственик на ФК „Дунав“, развива и други дейности, като например строителството на спортни съоръжения. През 2017 г. и 2018 г. то е построило за 1,5 млн. лв. основното игрище, три игрища с изкуствено покритие и ограда по ул. „Тича“ на стадион „Дунав“.

Това строителство съвсем не е в обществена полза, каквито са публично заявените цели на сдружението. Тези обекти, строителството на които е задължение на концесионера на стадион „Дунав“, са подарени от футболния клуб на фирма РДС ИНВЕСТ“ ЕАД - гр. Русе.

Дали такъв богат футболен клуб, който прави подаръци за милиони лева трябва да бъде спонсориран от общинския бюджет, ощетявайки масовия спорт и подрастващото поколение в Община Русе ?!

Ако кметът Пламен Стоилов толкова много иска да развива футбола, да му припомня, че в общината има и други футболни клубове, като например ФК „Локомотив“, който се състезава в трета футболна лига и според кметските критерии би следвало да получи около 100 000 лв. Не виждам подобно предложение. Каква е разликата между двата футболни клуба ?  Може би само това, че президентът на ФК „Локомотив“ не печели обществени поръчки, не формира излишък и не спонсорира партия „ГЕРБ“, с което не допринася за привличането на избиратели и печеленето на избори.

Уважаеми дами и господа общински съветници,

Преди време един от вас ми каза: „Ти да ни си мислиш, че при предните ръководства на Община Русе не се крадеше?“

Аз не съм наивник и не съм си помислил подобно нещо. Твърдо вярвам обаче, че краденето все някога трябва да спре и съм убеден, че това е във вашите възможности, стига да проявите необходимите воля, желание и смелост.

Мариян Димитров

Да се върнем на болезнената тема за това, как се управлява „частният град“ Русе.

Припомняме ви за аферата #РемонтчеНаСтадионче, която се размириса на политическа корупция и е просто един пример за начина, по който се управлява „частният град“ Русе.

Брат, сестра и заместник-кмет

В центъра на тази афера е СНЦ „Дунав 2010“. Очевидно, футболният клуб разполага с достатъчно финансови средства, за да си позволи да извърши такова мащабно строителство на базата в квартал „Здравец“. „ФРОНТАЛНО“ научи, че с всички финансови операции на клуба се занимава лично Росилина Симеонова, която е председател на Контролния съвет на сдружението и също така е сестра на председателя на Управителния съвет д-р Симеон Симеонов. През нейните ръце са минавали всички финансово-счетоводни документи, които имат отношение към извършените досега строително-ремонтни работи на стадион „Дунав“. Тя се е занимавала и с плащанията към доставчици и строители. Двамата, брат и сестра Симеонови, са и в Съвета на директорите на кандидат-концесионера „РДС Инвест“ ЕАД, където Доктора е едноличен собственик на капитала.

Член на Управителния съвет на СНЦ „Дунав 2010“ пък е заместник-кметът на Община Русе Иван Григоров, макар и в качеството си на частно лице. Григоров би следвало също да е много добре наясно, че клубът, в чието ръководство участва, плаща ремонта на стадиона – обект на бъдещата общинска концесия.

Споделяме тези факти, за да подчертаем още веднъж съпричастността на Общината към аферата, в която брат и сестра Симеонови, изглежда, източват футболния клуб в полза на частната си фирмаРДС Инвест“. И както личи, всичко това се случва под „особения надзор“ на общинското ръководство, в лицето на заместник-кмета Григоров – вероятно за да се спазят „поетите гаранции“.

Какви са гаранциите за ФК „Дунав 2010“?

Въпросът, който вълнува футболната общественост на Русе, е: какви са гаранциите, че ФК „Дунав 2010“ ще може да ползва клубната си база по време на 35-годишната концесия? Краткият отговор на този въпрос, според концесионния договор, е: НЯМА НИКАКВИ ГАРАНЦИИ!

Тук може да прочетете още за аферата с концесията за части от спортен комплекс "Дунав".