Глоба от 500 до 1000 лв. за поставена хавлия, чадър или други плажни принадлежности върху дюни. Това предвиждат приети промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, приети от регионалната комисия на първо гласуване.

Депутатите и зам.-министърката на туризма Ирена Георгиева се обединиха около тезата, че терминът “плажни принадлежности” трябва да бъде разписан по-добре и между първо и второ четене на текстовете да бъдат прецизирани.

Според промените условията на търга за отдаване под наем на морски плаж се “публикуват до 30 дни преди крайния срок за подаване на заявления за участие”. Зам.-председателят на регионалната комисията Александър Ненков обясни, че този текст наистина буди съмнение, но се надява, че спорните точки ще бъдат изчистени между четенията.

Санкцията за поставяне на преместваем обект върху дюна е от 2000 до 5000 лв. или имуществена санкция от 3000 до 10 000 лв. Текстовете предвиждат и глоба от 2000 до 4000 лв. при ограничаване правото на свободен достъп до плаж. За поставени заграждения тя е от 3000 до 5000 лв.