Тази седмица се появи новата версия на Mozilla Firefox. С нея идва и една очаквана нова характеристика, с която ще получите още по-голяма сигурност при своите пътешествия в Мрежата и защита на вашите регистрации – Windows Hello for Web Authentication за потребителите на Windows 10. С една уговорка, в момента тази възможност получават ползващите последното инсайдърско издание на операционната система на Microsoft. За всички други, функционалността ще се появи по-късно тази пролет.

Както вероятно знаете, Firefox осъществява поддръжка за стандарта Web Authentication още от версия 60, а Windows 10 е първата система, която поддържа новите възможности на FIDO2 за безпаролово вписване за Web Authentication. „Потребителите на Firefox в бързия цикъл на обновяване по програмата Windows Insider могат да използват всеки един механизъм, поддържан от Windows за сайтовете чрез Firefox. Това включва лицево и пръстово разпознаване, както и поддръжката на широк спектър от защитни ключове посредством CTAP2 протокола от FIDO2, както и последно добавените CTAP1 FIDO U2F ключове.

От Mozilla заявяват, че поддръжка на Windows Hello ще получи и Firefox ESR с версия 60.0.7, която ще излезе през май.

Достъпността на Windows Hello за Firefox ще се осъществи с излизането на обновлението Windows 10 19H1, което излиза през април.

Що се отнася до другите важни промени в новата версия на Firefox, то това са обновленията по сигурността, които адресират цели пет критични уязвимости, както и седем, които са определени за високорискови.