София. Проблемите в сектор здравеопазване са много сериозни и са натрупвани години наред. Проблемът е, че управляващите и сегашното ръководство на Министерството на здравеопазването не се опитват да ги реши принципно, заяви народният представител от ПГ на "БСП за България" проф. Георги Михайлов по БНР по повод протестите на медицинските сестри. Това съобщиха от пресцентъра на БСП. По думите му предложения на БСП отпреди 2 години съвпадат с исканията на протестиращите. Те са били представяни в пленарна зала и пред министъра на здравеопазването, но не са били решени. "Днес се вижда, че протестиращите смятат, че подобен тип искания трябва да важат за всички лечебни заведения - тук прозира колко са различни условията, в които работят специалистите в различните лечебни заведения", каза проф. Михайлов. По думите му частните лечебни заведения се намират в различни условия за работа от общинските болници, областните се намират в съвсем друго състояние от общинските, същото важи и за универскитетските болници. "Никъде по света възнагражденията на специалистите, които работят в лечебните заведения, не се определят на базата на печалбата на сътоветното търговско дружество. Оттук идва големият проблем", коментира народният представител.
"Исканията на протестиращите за 2 минимални работни заплати са реалистични", каза проф. Михайлов. Той призова да си припомним какви са минималните работни заплати обаче в останалите ни съседки, а нашите са с над 100 евро по-ниски от миминималните работни заплати. "Всичко това подсказва, че проблемите изискват принципни решения, но екипът на министър Ананиев няма нито куража, нито разрешението да тръгне към принципните решения", изрази мнение професорът.
"Да играем фокуси с цифри, като счетоводство, за да вземем оттук-оттам, вече не решава проблеми. Тук става дума и за доста средства, защото няколко десетки хиляди специалисти работят в системата на здравеопазването", коментира още народният представител. По думите му е нужно да си зададем въпроса дали този процес не е същият и при лекарите, защото темите са свързани и касаят здравеопазването.
"Протестът е спонтанен и дълбоко изстрадан от медицинските специалисти, никой не се е опитвал да му влияе. Нима тези проблеми, които се случват по улиците на София, не са политика? Кой ще отговори на исканията на тези хора, попита професорът. Той заключи, че се поставят много методики, но те не предлагат принципно решение на проблема.