Никозия. Кипър иска достъп до разузнавателната мрежа на Европейския съюз, за да може по-задълбочено да проверява пристигащите мигранти за признаци на радикализация от екстремистки групировки. Съответното обяви министър-председателят на страната Константинос Петридес, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
Нарастващият брой на мигрантите в етнически разделения остров създават ситуация, която вътрешният министър определя като „по-объркваща" и „много трудна за управление".
Петридес заяви, че месечните молби за убежище са над хиляда. Според Кипърската служба за убежище една четвърт от пристигащите мигранти са от Сирия, но значителен брой има също от Индия, Бангладеш, Пакистан и Камерун.
Кипър се присъедини към Европейския съюз през 2004 г., но само югът се радва на пълноправно членство.
Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос заяви след разговори с Петридес, че кипърските служители хвърлят светлина върху въпроси, за които не е знаел, като например мигранти, които използват северната част на острова като входна точка.
Длъжностни лица от Европол, агенцията на ЕС за убежище и службите за гранична и брегова охрана скоро ще се срещнат с властите, за да определят как най-добре да им помогнат, увери Аврамопулос.

Превод и редакция: Тереза Герова