София. Медицински сестри, акушери, лаборанти и рехабилитатори излязоха за втори път на протести в над 40 града в България, сред които бяха: София, Стара Загора, Добрич, Бургас, Пазарджик, Кюстендил, Плевен, Пловдив и други. Тяхното искане е основната заплата да бъде в размер на две минимални работни заплати, по-добри услови на труд и промени в Закона за съсловните организации. Медицинските специалисти твърдят, че исканията им към момента не са изпълнени, заради което от днес започнаха ежедневни протести. Омбудсманът Мая Манолова се срещна с протестиращите в Кюстендил и София, като изрази своята подкрепа. Тя заяви, че ще бъде с тях докато исканията им не бъдат изпълнени. Към протеста в София се присъединиха и представители на Национален синдикат „Защита“.
Протестиращите специалисти по медицински грижа блокираха за кратко движението по бул. „Мария Луиза“ в района на Министерство на здравеопазването и кръстовището на бул. „Мария Луиза“ и бул. „Тодор Александров“.
Професионалистите по здравни грижи издигнаха плакати с лозунги: „Не ни прокуждайте от Родината! Искаме да останем и работим ТУК!“, „Господа Депутати, спрете агонията на българското здравеопазване!“ и др. Те разпънаха и палатка по време на протеста пред Министерството на здравеопазването и се заканиха, че ако не получат увеличение на заплатите, обмислят ефективни протести и че ще спират работа. Протестите преминаха мирно под засилено полицейско присъствие.
Агенция „Фокус“ припомня : На 1 март медицински сестри от редица градове в страната започнаха протест срещу лошите условия на труд и ниското заплащане в сектора. Тогава ръководството на здравното министерство покани на среща представители на недоволните медици, в която да бъдат изяснени техните искания. Двете страни се споразумяха да си дадат срок от 20 дни. За това време се очакваше отпуснатите за общинските и областни болници 30 млн. лв. да достигнат до тях, в този период да се види до каква степен средствата биха могли да решат проблемите със заплатите на медицинските специалисти, след което отново да се проведат преговори. На 20 март се състоя нова среща, след която министърът на здравеопазването обясни, че е изпълнил ангажимента си към медицинските служители и им е предоставил резултатите от анализа на възнагражденията, който екипът му е извършил за всяка болница. Той отбеляза, че анализът налага два извода - сериозен проблем с недостига на кадри и това, че всяка болница работи по различни правила и принципи и няма механизъм за формиране на работната заплата. По думите му работната група ще се събере още на 26 март със задача да изготви методиката в рамките на 2-3 седмици. „До 30 юни, когато е крайният срок за приемането на медицинските стандарти, ще има време да се надгради тази базисна методика. След като бъде постигнат консенсус по нея, същата ще бъде внесена в Министерски съвет“, каза здравният министър.
Въпреки това, медицинските сестри обявиха, че започват да протестират всеки ден, защото не са сигурни, че обещанията, които им дава министър Ананиев, ще се изпълнят.
На 21 март, в деня на втория протест, темата бе коментирана в Брюксел от министър-председателя Бойко Борисов. Той заяви, че е възложил на Кирил Ананиев до две седмици да поправи методиката за възнагражденията в болниците, за да са доволни и медицинските сестри. "Даваме огромни пари в здравеопазването, само че шефовете на болниците си дават ДМС-та, правят си някакви такива неща, които не стигат до сестрите. Да ми направи методика, ако трябва ще доплатим и това трябва да се случи, трябва да са доволни“, коментира Бойко Борисов.
Ирина ИВАНОВА