Казанлък. Специалността „Мехатроника” бе представена в рамките на инициативата месец на професиите в Професионална гимназия „Иван Хаджиенов“ в Казанлък, предаде кореспондент на Радио „Фокус”. В провеждането на събитието се включиха и ученици от паралелките „Компютърна техника и технологии” и „Строителство и архитектура”. „Това е неоспоримо доказателство, че успяваме да обединим общи усилия, в името на доброто представяне“, заявиха организаторите на събитието.
Присъстващите на представяне на специалността „Мехатроника” имаха възможността да наблюдават детайли от специалността в четири работни ателиета: автоматизирана система за електропневматично управление на двойно действащ цилиндър, измервателна лаборатория, раздели детайлите и направи си накит.
В игрите и състезанията участие взеха над 30 ученици от различните паралелки. Всички преподаватели от направление машиностроене в гимназията бяха жури.
„Специалността „Мехатроника” е една от най-популярните в нашето училище. Мехатрониката е съвременна област от науката и технологиите, посветена на създаване и функциониране на машини и системи с контролирано от компютър движение, което се основава на знания в областта на механиката, електрониката и микропроцесорната техника, информационните технологии и компютърното управление на движенията в машините и агрегатите”, каза Марияна Демирева, директор на училището.
Славяна ГАЙДАРОВА