София. Във вчерашния ден някои български медии, включително ИА Фокус, съобщиха за земетресение в Западна Турция. Сведенията по-долу допълват, а когато се налага и коригират, изнесената информация. Това съобщава Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция „Сеизмология” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН).
В Западна Турция, вилает Денизли, в сряда 09:34 време в епицентъра (08:34 в България) стана умерено-силно земетресение. Земетресението е с магнитуд 5.7 според най-добрите решения – на Европейския център и на Центъра за наблюдение на земетресения и цунами в Истанбул. Епицентърът на земетресението е на десетина километра (км) от селището Аджъпеям и на 50 км югоизточно от Денизли-административен център на вилаета, около 170 км северозападно от Анталия и 230 югоизточно от Измир. Усетено е в Денизли, Бурдур, Мугла, Айдън, Испарта до Анталия и Измир. Според турския сеизмологичен център в Истанбул, след земетресението с магнитуд 5.7 в зоната на активност са регистрирани 330 вторични труса с магнитуд над 1.3-1.4. Сред тях 30 са с магнитуди между 3.0 и 3.9 и шест между 4.0 и 4.5. Все още честотата на поява на слаби събития е висока – понякога през 2-3 минути, както и в началните четири чáса на активизацията. Голяма част от вторичните трусове (около 50%) имат достатъчно енергия, за да бъдат усещани. Особено като се има предвид малката дълбочина, в която се зараждат – един до дванадесет километра и единични случаи до 23-25 км, т.е. в горния слой на земната кора. Само да си представим, че през изминалите 33 чáса населението в епицентъра е отбелязало 150 земни потръпвания!? Според турските колеги земетресението с магнитуд 5.7 е предизвикано от раздвижвания по нормален разлом с направление север-северозапад – юг-югоизток. Последното предположение се съгласува с тектониката на региона, като ориентацията на сеизмогенната структура съответства на разпределението на вторичните сеизмични събития.
В предхождащите 28 чáса също е регистрирана повишена активност. Тя се състои от едно земетресение с магнитуд 3.6 (3.7 според решение на Европейския център) и 13 микро-земетресения.
През 1887 година земетресение с епицентър на около 40 км в север-северозападна посока от Аджъпеям е предизвикало сътресения с максимална интензивност от IX степен по 12-степенната скáла. През миналия век – 12 май 1971 година – най-силното земетресение в местата на новата сеизмична активност е с магнитуд 5.2.
Земетресението с магнитуд 5.7, станало в сряда на територията на Западна Турция, е съсипало множество стари сгради (илюстрация). Причина за тежките последствия е не интензивността на сътресение в епицентралната област, която не надвишава VII степен, а лошото строителство и некачественият строителен материал.