Близо 80 деца на 8 и 9 години от община Калояново ще вземат първо причастие лично от папа Франциск по време на визитата му в град Раковски. Това каза за БТА кметът на общината Георги Георгиев, който организира безплатен превоз на всички желаещи да посетят литургиите в София и Раковски, които ще бъдат съответно на 5 и 6 май.

По думите на Георгиев жителите на община Калояново очакват с нетърпение апостолическото пътуване на папа Франциск. Католическата общност там е втората по големина в региона след Раковски.

Западно православие в общината изповядват на 100 процента жителите на селата Дованли /около 550 души/ и Житница /1600 души/ и почти половината население на общинския център Калояново /близо 1000/.

По предварителни данни за литургията на пл. "Ал. Батенберг" в София на 5 май, която ще бъде от 16,45 часа, ще заминат над 300 души, добави кметът, който е успял да организира превоза безвъзмездно, без за това да ангажира общината. Повечето хора не могат да си позволят да отидат на лични разноски, а и сред тях има и много възрастни хора, обясни постъпката си кмета. Безплатен транспорт ще има и за желаещите да отидат до Раковски, където в църквата "Пресвето сърце Исусово" ще даде първо причастие на около 250 деца, 80 от които ще бъдат от Колояново, около 100 от Раковски, а останалите от други райони на страната. Сред тях е и дъщерята на Георгиев - Иванина, която по думите на бащата е изключително развълнувана и горда, че получаването на първо причастие съвпада с посещението на папата. Дъщеря ми е много въодушевена, тя разбира за какво става въпрос, ходи на вероучение, където допълнително им обясняват какво е първото причастие, добави кметът.

От гледна точка на сигурността и на база изискванията на организаторите на събитието, в момента тече записване на хората, които ще присъстват на двете литургии и за тези, които ще ползват автобусите, каза още Георги Георгиев.