Microsoft обяви днес, че ще представи Advanced Threat Protection (ATP) за macOS. Досега този антивирусен софтуер се използваше единствено от абонатите на онлайн услугата Microsoft 365.

Първоначално този комплект от защитен софтуер се наричаше Windows Defender ATP. Но при версията за Mac софтуерният гигант се отказва от името Windows Defender в полза на Microsoft Defender.

„Нашата основна задача е да споделим натрупания опит, който дава възможност на потребителите да бъдат по-продуктивни. Създаването на версия на Office за Mac компютри бе за нас сериозна стъпка, която се оказа вярно решение. Ние се движим в правилното направление“ – каза вицепрезидентът на Microsoft Джаред Спатаро.

Той подчерта, че Microsoft постепенно се отказва от своя ориентиран предимно на операционната система Windows подход към живота. Той сравни излизането на ATP с прехвърлянето на офис пакета на компанията към iOS и Android.

Редица големи компании използват комбинация от Windows и Mac. Новото комплексно решение за осигуряване на информационна безопасност може значително да намали натоварването на IT отделите. В този софтуерен инструмент Microsoft използва своята технология за машинно обучение, с което определя приоритетните направления в сферата на информационната безопасност.

Джаред Спатаро съобщи още, че Microsoft постепенно се превръща в компания, която активно се занимава с въпросите на IT безопасността.