Близо 200 души на блока на бившето АОНСУ в Русе останаха без ток заради натрупан дълг от 48 000 лв.

Въпреки че хората си плащат редовно сметките, Енергото днес прекъсна електричеството на целия блок. Хората са в паника, тъй като се чувстват в безизходица. Още повече, че дългът не е техен, а на юридическото лице, на което се води партидата на целия блок. Само че собственикът на фирмата Явор Блъсков не може да бъде открит, за да си плати.

Точно в 11 часа екип на Енергото спря електрозахранването на блока на бившето АОНСУ, а хората останаха на студено и тъмно, без асансьор в 12-етажната сграда. Сред тях е семейството на Емилия и Светослав, които са с болно 9-годишно дете. „Дъщеря ми е до късно на училище, осветление няма да има, как ще си готвим. Още е студено времето, как ще я пера, как ще я гладя, как ще я обличам, как ще я къпя“, тревожи се майката Емилия Цонева. Съседката им Галина е още по-притеснена, тъй като е инвалид по болест и гледа три внучета. „С инвалидна пенсия съм, с припадъци, мъжът ми е безработен. Гледаме три малки деца, какво ще правим нататък. И възрастни хора има, които как ще качват тези етажи. Ами да се намери този човек да си плати в края на краищата“, казва Галина Кожанова пред Русе медиа.

Спирането на тока изненадващо остави без електричество и половината квартал. Сред потърпевшите е и собственикът на автомивка Евгени Антонов „Спряха тока без причина, казаха, че човекът дължал пари или нещо, после авария казаха, и те не знаят. И казаха сега, че от Енергото дошли специално да го пуснат, защото казах, че ще ги съдя. Налага се да връщам клиенти, това са загуби“, възмутен е мъжът. Този факт подхрани подозренията на хората от блока, че плащат не само своя ток. Малко по-късно електрозахранването на съседните имоти бе възстановено с неохотното обяснение на служителите на Енергото, че имало авария. Етажната собственост е подала възражение за спирането на тока в блока, но до момента отговор няма. Хората са подали жалба в прокуратурата и настояват собственикът на фирмата да бъде издирен, за да се сложи край на кошмара им.