Американският актьор Бен Стилър, който миналата година стана посланик на добра воля на Върховния комисариат на ООН за бежанците, призова Съединените щати да бъдат по-отворени към тях, предаде ДПА.

Стилър каза, че оказването на помощ и интегрирането на бежанците са част от това, което означава да бъдеш американец, предава БТА.

"Касае за оказване на помощ на хората и мисля, че това е много американско качество, тъй като в някои пазари бежанците и мигрантите винаги са добре дошли," каза Стилър в телефонно интервю, организирано от Върховния комисариат за бежанците.

Стилър пое ролята на посланик на добра воля сред критики спрямо строгата мигрантска политика на САЩ. Твърдият подход на президента Доналд Тръмп спрямо незаконната миграция, както и неговото настояване за финансирането на строежа на гранична стена, са в центъра на политическите дебати в страната.

Петдесет и тригодишният актьор, известен от комедии като "Ах, тази Мери," "Запознай се с нашите" и "Нощ в музея," каза, че според него хората общо имат желание да помагат, но реториката на страха и омразата ги разубеждава.

Неотдавна в качеството си на посланик на ООН Стилър посети бежанци в Ливан, а през миналата година посети Гватемала, за да привлече внимание към кризата в Централна Америка.

"Мисля, че ако всеки притежава опита, който придобих аз, като пътувах и се срещнах с тези хора, и види на живо тези ситуации и разговаря с хората, би изпитал същите чувства, които изпитвам аз," каза той.