Снимка Булфото

12% спад на пътникопотока са очакванията за сезона на Летище Варна, казаха за “Нова Варна” от пресслужбата на аеропорта. След историческите ръстове на пътникопотока на летище Варна през последните 3 години – над 64% общо за периода 2015-2018 г. – очакванията за 2019 г. са за лек спад и завръщане към нивата от 2017 г. (в рамките на около 10-12%). Това коментираха днес от Летище Варна в отговор на въпрос на “Нова Варна” дали се очакват по ниски нива на ранни полети в навечерието на новия туристически сезон.

Припомняме ви, че вчера ресорният министър, Николина Ангелкова прогнозира труден туристически сезон за Варна. Тя отчете, че има лек спад на ранните записвания от Русия и Германия. По думите й спадът от Германия се дължи на фалита на един от немските авиопревозвачи Air Germany, който е повлякъл със себе си и фалита на един малък чартърен превозвач в Полша. “Всичко се ступва по едно и също време и със сигурност ще даде своето отражение върху летния туристически сезон”, смята Ангелкова. Според летището обаче тенденцията е абсолютно нормална, с оглед на засилващата се конкуренция от останалите туристически дестинации и особено Турция, която успешно се завръща на туристическата карта на региона.

Очаква се спад на няколко от основните пазари, като например Германия и Русия, които формират над 35% от общия трафик на летище Варна. За сметка на това се очаква ръст на полетите от Великобритания, Франция и Дания, които, обаче, не могат да компенсират намалението от пазари Германия и Русия. Очакванията са през зимата на 2019 г. летище Варна да обслужва 16 дестинации, започвайки от 6 целогодишни дестинации през 2016 г.

 

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html