Вашингтон. Министерството на правосъдието на САЩ изпрати поредица от искания за изземване на документи като част от разследване на процеса на сертифициране на „Боинг“ 737 MAX 8, съобщи CNN, позовавайки се на източници от разследването.
Според тези източници агенцията е започнала криминално разследване след катастрофата на „Боинг“ 737 MAX 8 на индонезийската авиокомпания Lion Air миналия октомври. Следователите се интересуват от включване на инструкции за пилотите натази серия от въздухоплавателни средства, подробности за маркетинга на самолета, както и точно как корпорацията промотира модифицираната версия на „Боинг“ 737 на пазара.
Разследването е поверено на офиса на ФБР в Сиатъл (Вашингтон) и криминалния отдел на Министерството на правосъдието в този щат, уточни CNN.
Във вторник министърът на транспорта на САЩ Илейн Чао изпрати искане до главния инспектор на нейното ведомство Калвин Сковела да извърши цялостен преглед на процедурата за сертифициране на „Боинг“ 737 MAX 8. Ръководителят на Министерството на транспорта очаква инспекторът да я информира за всички етапи на инспекцията.