Отправеното официално искане на Тереза Мей до лидерите на ЕС за отлагане на Брекзит до 30 юни е основна тема на британските вестници.
***

Лондон. Какво поиска Тереза Мей и как и отговориха от ЕС, обяснява авторитетният британски ежедневник The Times.
Министър-председателят отправи официално искане в писмо до Доналд Туск, председателя на Европейския съвет, лидерите на ЕС се съгласяват да удължат процеса по член 50 до 30 юни. С други думи, тя иска денят на Брекзит да бъде отложен с три месеца.
В писмото тя каза, че е „уверена“, че нейната сделка ще бъде гласувана от парламента, като изясни, че тя все още иска да представи депутати с избор между Брекзит със и без споразумение. Единствената промяна е, че ръбът на пропастта се мести от 29 март на 30 юни.
Премиерът също така се опита да представи дебата като поставя постигнатото от нея споразумение, което е в интерес на „народа“ срещу парламента, като обвиняваше депутатите като цяло, а не нейните действия за политическия хаос,. "Тази зала отдели на Европа твърде много време", каза тя пред парламента
И в силен намек, че тя по-скоро ще се оттегли, отколкото да даде съгласие за по-дълъг срок, тя се закле: „Като премиер не съм готов да отложи Брекзит повече от 30 юни“.
Доналд Туск даде предварителния си отговор във връзка с официалната позиция на министър-председателя. Той предупреди също, че всяко кратко удължаване не може да продължи до 30 юни, както поиска премиерът. Той каза, че Брекзит ще трябва да бъде приключен и споразумението за оттегляне трябва бъде ратифицирано до 23 май - датата на изборите за Европейски парламент
Това се дължи на факта, че местата на Великобритания в ЕС трябва да бъдат преразпределени между другите държави-членки на тези избори.
Ако Великобритания не участва в тези избори и след това отново поиска да удължи член 50 или се опита да го отмени изцяло преди 30 юни, това ще предизвика конституционна криза в блока, който той иска да избегне. Многозначително в изявлението си Туск не спомена за отпускането на дълъг срок, който бе обсъден от държавите-членки и Европейската комисия.
Тази опция обаче не е изключена. Туск каза, че е готов да проведе нова спешна среща на високо равнище по-късно следващата седмица, ако споразумението за Брекзит бъде отхвърлено за трети път. В този момент изборът, пред който са изправени депутатите, може да бъде между напускане без споразумение и удължаване на член 50 с продължителност повече от година и участие в европейски избори.
Това е малко вероятно, но не и невъзможно ЕС да промени своята позиция. Нещата могат и се променят по време на самата среща. Лидерите ще бъдат без своите помощници, което крие неизвестности. По-специално, по въпрос като член 50, лидерите трябва единодушно да се съгласят с всяко искане за удължаване, така че една държава-членка може теоретично да отхвърли предложението.

Какво означава това за депутатите в Уестминстър?

Казано категорично, това означава, че времето за протакане е изтекло. Следващата седмица те ще трябва да избират между подкрепата на предложението на Мей или две други възможности: напускане без споразумение в петък в 23 ч. Или продължително отлагане, което би означавало участие в изборите за ЕС. Втората от тези две възможности може да не бъде гарантирана - това ще зависи от това какви решения ще вземат лидерите от ЕС на извънредна среща на високо равнище, която вероятно ще се проведе в четвъртък.
Вероятно Мей ще внесе гласуването по споразумението в понеделник. Тези, които ще бъдат подложени на най-голям натиск, са депутатите от лейбъристите, които искат един по-мек Брекзит, но се страхуват да не бъдат наказани от избирателите си, ако има голямо удължаване.
Те могат да решат, че най-малко лошият вариант е да подкрепят споразумението на Тереза Мей и след това да се опитат да променят политическата декларация в следващите месеци.
Твърдолинейните „брекзитъри“ обаче ще приветства подхода на ЕС и все пак ще гласуват против споразумението с надеждата, че то ще доведе до Брекзит на 29 март. Макар и да не е сигурно, Демократичната юнионистка партия вероятно ще одобри споразумението. Гласуването може да е много оспорвано.

Друг неизвестен фактор е възможността депутатите да поставят условие за одобрение като например решение за провеждането на втори референдум или да останат в митническия съюз на ЕС. Окончателното предложение може да не е чистото одобрение на сделката, на което се надява Тереза Мей.
Приемането на споразумението не изключва Брекзит без споразумение, защото след това депутатите трябва да приемат нужното законодателство, включително и през Камарата на лордовете. „Брекзитърите“ могат да направят всичко възможно да забавят процеса, така че на 23 май Великобритания да напусне ЕС автоматично отново без споразумение.
Ако го направят, лейбъристите, които гласуват в подкрепа на сделката, ще трябва отново и отново да гласуват предложенията на правителството, за да гарантират, че сделката ще бъде ратифицирана. Някои се опасяват, че пречките пред един единствен "определящ" вот не биха били нищо в сравнение с парламентарната война, необходима за ратифицирането на споразумението.
***

Лондон. В събота в Лондон ще се проведе голям протест с искане за втори референдум, пише британският вестник The Guardian.
За протестния митинг са резервирани над 200 автобуса от цялата страна, като организаторите се надяват този път да съберат повече от 700 хиляди участници, колкото са присъствали на протеста през октомври миналата година.
Джеймс Макгрори, ръководител на кампанията за втори референдум, каза, че това е „най-голямото масово движение в страната“ и се очаква стотици хиляди да се присъединят към марша от Парк Лейн до Парламентарния площад.
Малко по-голямата част от обществеността, 52%, искат забавянето на Брекзит, докато 35% казват, че Обединеното кралство трябва да напусне следващата седмица. Но само 10% заявяват, че закъснението трябва да се използва, за да се даде време на сделката на Тереза Мей, другите заявиха, че времето трябва да се използва за преговори за мек Брекзит, провеждане на общи избори или провеждане на втори референдум.
***

Лондон. Лидерите на Европейския съюз ще се срещнат днес, за да обсъдят възможността за кратко удължаване на член 50 след официалното писмо на премиера Тереза Мей до Доналд Туск с искане за тримесечно забавяне на Брекзит, пише британският вестник Daily Express.
Всички лидери на държавите-членки на ЕС трябва да се споразумеят за отлагането на Брекзит ако те не успеят да постигнат единодушно споразумение, Великобритания ще напусне ЕС, както беше планирано на 29 март. Доналд Туск предупреди, че ЕС може само да отложи закъснението, ако договореното вече споразумение бъде гласувано в Камарата на Общините. Тереза Мей поиска от ЕС датата на изтегляне да бъде отложена до 30 юни и дори заплаши да подаде оставка като министър-председател, ако депутатите поискат по-дълго забавяне.
В сряда вечерта Мей изнесе реч пред страната, където изрази „личното си съжаление“ към нацията, че Великобритания не напуска ЕС навреме и призова депутатите да подкрепят споразумението.
Говорейки от кабинета си Мей каза: „Минаха почти три години, откакто обществеността гласува за напускане на Европейския съюз. Това беше големият урок по демокрация в историята на нашата страна. Станах премиер с обещание да изпълня тази народна воля.
„През март 2017 г. стартирах процеса по член 50 за Великобритания за излизане от ЕС. А парламентът го подкрепи с огромно мнозинство.
А сега няма да напуснем навреме на 29 март.
„Това закъснение е въпрос на голямо лично съжаление за мен и за това съм абсолютно сигурен, че вие – обществото видяхте достатъчно.
От своя страна Доналд Туск каза, че краткото забавяне на Брекзит е „възможно“ с определени условия.
Говорейки от Брюксел, Туск каза: „В светлината на консултациите, които проведох през последните дни, считам, че ще бъде възможно кратко удължаване, но то ще зависи от положителния вот на споразумението за оттегляне от ЕС. "
Въпреки това председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че ЕС е направил много, за да улесни Обединеното кралство за процеса на Брекзит и не може да направи повече.
Юнкер подчерта: "Няма да има повторни преговори, нови преговори, никакви допълнителни гаранции в допълнение към вече дадените."
Франция също не подкрепя удължаването на Брекзит за Великобритания.
Френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан заяви вчера: "Една ситуация, в която Тереза Мей не би могла да представи на Европейския съвет достатъчно гаранции за надеждността на нейната стратегия, ще доведе до отхвърляне на искането за удължаване и избор на сделка излизане. "
В петък, една седмица преди Великобритания да напусне блока, британският премиер ще присъства на втория ден на срещата на върха на ЕС, където ще разговаря с висши лидери на ЕС.
Въпросът дали Великобритания ще има евродепутати на европейските избори трябва да бъде решен - Комисията настоява, че при удължаване на срока за Брекзит след изборите на 23 май,трябва да бъдат избрани британските членове на ЕП.
***

Лондон. Найджъл Фарадж каза, че ще разкъса Торите „крайник от крайник“, ако Тереза Мей отложи Брекзит, цитира думите му британският вестник The Telegraph.
Бившия лидер на ЮКип, който вече е свързан с новата Брекзит партия , пише в The Telegraph, че удължаването на член 50 ще се разглежда като предателство от милиони гласоподаватели.
"Всяко удължаване на член 50 ще бъде разглеждано като предателство на нацията ни от милиони разгневени консервативни гласоподаватели", каза той.
„Изборът пред Тереза Май е прост. Ако държи твърдо и спазва закона на страната, Великобритания ще напусне Европейския съюз в 23 часа на 29 март.
„Ако тя се забави и последва продължително удължаване, обещавам, че ще направя всичко възможно, за да разкъсам партията й „крайник по крайник“. Не заслужават нищо по-добро.
"Време е да напуснем Европейския съюз и да продължим остатъка на живота си."
Фарадж написа в сряда: „Тъй като министър-председателят се отправя към утрешната среща на върха на ЕС в Брюксел с малки перспективи да постигне отчаяния си опит да създаде краткосрочно продължение на член 50, искам да й дам нещо друго, за което да помисли: оцеляването на Консервативната партия. "
Според него като кандидатства за удължаване на член 50, Тереза Мей нанася щети на глобалната позиция на Великобритания като демократична нация. "