Варшава. Полските власти обясниха защо беше решено да не се кани руската делегация на събития, посветени на 80-годишнината от началото на Втората световна война. Както е пояснено от офиса на полския президент, решението е взето въз основа на съвременни, а не исторически реалности, пише руският ежедневник „Московский комсомолец“
"Събитията по повод годишнината от избухването на Втората световна война ще се проведат в кръга на страни, с които полското правителство работи за мир, основан на спазването на международното право и на суверенитета на държавите", се казва в изявление канцеларията на президента на републиката.
Освен това полската страна заяви, че счита историческата логика на Министерството на външните работи на Русия за проблематична, особено в контекста на септември 1939 година.
Варшава покани партньорите от НАТО и ЕС, както и страните от Източното партньорство (Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна) към тези събития. От своя страна Министерството на външните работи на Руската федерация посочи, че Полша продължава да пренебрегва историческата логика, действайки въпреки безспорно решаващия принос на Червената армия за разгрома на Вермахта.

Превод и редакция: Юлиян Марков