Милано. Италианската полиция спаси в сряда около 50 деца, взети като заложници от шофьора на училищния автобус, който заля автобуса с бензин и го запали, съобщиха властите, цитирани от AFP.
"Това е чудо, можело е да стане касапница. Полицията е действала изключително, блокирала е автобуса и е извела децата", заяви прокурорът на Милано Франческо Греко.
Греко добави, че не може да изключи терористична връзка в инцидента.
Ученици на около 12-годишна възраст са се връщали от спортно мероприятие, придружени от трима възрастни, когато шофьорът внезапно е сменил маршрута и е обявил, че ги взема като заложници.
"Никой няма да излезе оттук жив," е викал той, според някои от учениците.
Въоръжен с две туби , пълни с бензин и запалка, той е заплашил децата, взел им е телефоните им и ги е вързал с електрически кабел. Едно от децата обаче е успяло да се обади на родителите си, които впоследствие са сигнализирали полицията. След преследване полицаите са блокирали автобуса на улицата и са счупили задните прозорци, за да извадят децата, преди автобусът да бъде обхванат в пламъци.
"Искам да сложа край на това, искам да спра смъртните случаи в Средиземноморието", е чут да казва шофьора.
Той е изразил протест срещу антиимигрантската политика на италианското правителство.
Според информациите той е на 47 години, от сенегалски произход и е шофьор на училищен автобус от 2002 г. насам.
Около десетина деца и двама от възрастните са били откарани в болница заради вдишване на дим, а водачът също се нуждае от лечение за изгаряния по ръцете си.
Вътрешното министерство заяви в изявление, че шофьорът е залавян да кара, докато е насилвал сексуално малолетен. В него не е посочена дата за предполагаемите престъпления.
Източници на вътрешното министерство заявиха, че министърът се опитва да отнеме италианското гражданство на водача, което е станало възможно благодарение на законодателството, прието в края на миналата година.

Превод и редакция: Юлиян Марков