Европейският съюз би бил склонен на кратко удължаване на срока за напускането от Великобритания на ЕС, но с условия. За това съобщи председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск, обявявайки, че е получил писмото на британския премиер Тереза Мей с молба за отлагане на Brexit до 30 юни.

"Въз основа на консултациите, които проведох през последните дни, съм убеден, че кратко удължаване би било възможно, но при условие за положителен вот на споразумението за напускане" от британския парламент, заяви тази вечер в Брюксел Туск.

Сделката между британското правителство и ЕС, уреждаща условията за раздялата, беше вече два пъти отхвърляна от британските депутати, веднъж с рекордно за историята на Обединеното кралство мнозинство.

Туск обаче подчерта, че въпросът със срока на отсрочката на Brexit остава отворен, тъй като отваря "поредица от въпроси от правно и политическо естество". Тъкмо това ще обсъждат европейските лидери в четвъртък вечер - през първия ден от срещата на върха в Брюксел.

Председателят на Съвета на ЕС изрази увереност, че и второто искане на Тереза Мей - страните членки да одобрят допълнителните гаранции за предпазната клауза за ирландската граница, договорени в Страсбург между нея и Жан-Клод Юнкер, също е възможно. Според Туск те не създават допълнителни рискове. Страсбургските договорености бяха преценени като недостатъчни от британска страна.

Доналд Туск отхвърли подхвърлената тази сутрин идея на председателя на Еврокомисията Юнкер ЕС да забави отговора си на искането на Лондон за отлагане, като се събере извънредно следващата седмица - само дни преди 29 март, за да реши дали е съгласен с удължаването на Brexit.

Той посочи, че ако британският парламент одобри условията за раздялата идната седмица, европейските лидери могат да приемат отлагането на Brexit може и на подпис. Ако Лондон обаче не удоволетвори европейското искане, нова среща не се изключва, добави председателят на Съвета.

Туск повтори почти буквално думите на германския канцлер Ангела Меркел, казани вчера, че ЕС ще се опитва до последно да получи позитивен вот в британския парламент за договорените условия за напускане. Те предвиждат Великобритания да продължи да спазва европейските правила през следващите 2 г. по време на т.нар "преходен период", като така позволи на бизнеса и гражданите да се адаптират към новите отношения, а на институциите да договорят бъдещия характер на връзките между ЕС и Обединеното кралство.

В писмото си до Туск, изпратено днес, Тереза Мей мотивира искането си за отлагане на Brexit с недостатъчното време споразумението за напускане да бъде одобрено от двете камари на британския парламент до полунощ на 29 март, когато Обединеното кралство би трябвало автоматично да престане да е член на ЕС.

В писмото британският премиер уверява, че ще поиска от депутатите в Камарата на общините трети път да гласува договорената от нея с ЕС сделка за раздялата. Тя не се ангажира кога това ще се случи, само обещава да е възможно най-скоро.