Старши треньорът на баскетболния Балкан Ботевград Небойша Видич каза, че отборът му е задал стандарти, под които не може да си позволи да падне. Сръбският специалист добави, че силните игри на Балкан в Европа през този сезон са вдъхнали повече увереност на всички в тима, но те са само бонус, който трябва да бъде капитализиран в първенството.

"Не знам какво има в главите на играчите, но се опитвам да ги провокирам. Казах им, че този отбор е събран, за да спечели титлата в България, не тази във ФИБА Къп. Тези силни мачове, които направихме в Европа, могат само да ни бъдат допълнителен бонус. С тях обаче зададохме стандарти, под които не можем да си позволим да паднем и оттук нататък нямаме място за извинения. Загубихме купата и сега пред нас има само една цел. Надявам се ние да бъдем най-добрият отбор през май месец", каза Видич при получаването на наградата за "Отбор на месец февруари".

@@@


"Наградата за тима е награда за всички ни. За мен наградата се дължи изцяло на играчите, които всеки ден ме правят по-добър треньор, тъй като на терена всичко се постига от тях. В началото на сезона не сме мислили, че можем да стигнем до топ 16 на турнира за Купата на ФИБА Европа. Знаехме, че ще разполагаме със съкратено време за подготовка, но успявахме да прогресираме със всеки следващ мач. Аз самият не бях наясно с какви ресурси разполагам, но победите, които постигахме, ни даваха увереност и в крайна сметка не мога да кажа, че този резултат е изненада", добави Видич.

@@@


"Разбира се, че сега целта пред нас е да спечелим първенството, но има още поне три отбора, които си поставят същата цел. За мен обаче най-важно е как изглеждаме на терена. От това, което виждам, мога само да се гордея с показаното от играчи. Вярвам, че добрите резултати ще дойдат с добра игра", допълни Видич. Сърбинът добави, че според него има две основни разлики в по-успешното представяне на Балкан в Европа, спрямо това в първенството.

"Първият фактор е, че в Европа не сме ограничени от това на терена по всяко време да има поне двама български състезатели. Той обаче не е толкова значителен, защото и в Европа сме играли с двама или повече българи на терена. Вторият фактор ви е добре известен", обърна се към журналистите Видич. Капитанът на Балкан Венцислав Петков каза, че тимът се нуждае от подобрение в играта и в двете фази, ако иска да се бори за титлата.

"Трудно е да се правят паралели с миналата година, защото сега тимът е различен. Спрямо началото на сезона обаче сега играем много по-добре. Това, че се представихме добре в Европа, не трябва да ни успокоява, но трябва да ни даде повече увереност. Ако покажем играта, която представихме в мачовете за ФИБА Къп, имаме добри шансове, но все още се нуждаем от това да подобрим играта си както в нападение, така и в защита", каза Петков.

@@@


"Положихме много труд през сезона и имахме желание да стигнем и по-далеч в Европа. Мисля, че имахме силите да отстраним Апоел Холон, но важното бе, че оставихме следа, която се надявам да затвърдим и през следващия сезон. Едва ли някой в отбора си е мислел в началото, че можем да стигнем толкова далеч, но с всеки следващ мач и с всяка следваща победа увереността ни нарастваше и вярвахме все повече в собствените си сили", добави националът.

В класацията за "Отбор на месеца" Балкан събра 15 гласа, пред женския баскетболен тим на Берое с четири и женския волейболен тим на Марица с един.

ГАЛЕРИЯ