Фармацевтичният концерт „Байер“ загуби делото в САЩ, което болен от рак мъж поведе срещу него, обвинявайки го, че се е разболял заради употреба на произвеждания от германския гигант унищожител на плевели „Раундъп“.

Съдът постанови, че глифозатът, който е основнат асъставк ана „Раундъп“ е един от главните фактори, коит омогат да с апричина за възникването на рак. Новината от САЩ стана причина за истинска катастрофа на борсите. Само за един предиобед акциите на „Байер“ се сринаха с 12 процента.

Това е втори удар за „Байер“, след като миналата година съд в САЩ присъди обезщетение от 289 милиона долара на болния от рак Дюейн Джонсън. Парите трябва да плати „Байер“ и купеният от него „Монсанто“.

Делото на болния обвинител сега – Ед Хардеман, се провежда в две части. В първата трябваше да се реши дали „Раундъп“ е една от причините за рака на лимфните възли, от който се е разболял обвинителят. След като съдебните заседали отсякоха с „да“, започва втората част на процеса. В нея трябва да стане ясно дали „Байер“ е наясно с последствията за здравето, които има при използване на препарати с глифозат и ако да, нарочно ли това е премълчано. За втората част на процеса към обвинението на Хардеман се прибавят и обвиненията на още 11200 тъжители.

„Байер“ обяви, че е разочарован от присъдата и продължава да смята, че има научни доказателства за това, че базираните на глифозат хербициди не причиняват рак.