Русия призовава САЩ и другите западни страни да се върнат към съвместни усилия в областта на оръжения контрол, каза днес руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от ТАСС и БТА.

"Уверен съм, че всички ние ще успеем да намерим достатъчно сили и мъдрост, за да преодолеем кризата, да запазим и укрепим съвременната система от международни споразумения в областта на контрола над въоръженията и неразпространението, като я допълним с нови договорености", заяви Лавров на пленарно заседание на Конференцията по разоръжаването в Женева.

В същото време той подчерта, че процесът на съкращаване на ядрените оръжия на двустранна руско-американска основа вече се е изчерпал, както показва кризата около договора за ракетите със среден обсег, и е необходимо да му се придаде многостранен характер, приемлив за всички съответни държави.

Лавров отбеляза също, че Русия е открита за продължаване на действието на Договора за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия (СНО-3), въпреки че представители на САЩ твърдят обратното. В Москва не искат печалната участ на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег да застигне и СНО-3, чието действие изтича на 5 февруари 2021 г., каза той. "Русия е за продължаването му за още 5 г. Това би позволило да не се допусне деградация в сферата на стратегическата стабилност, а също да се спечели време за проучване на възможните подходи към появяващите се сега в света нови видове оръжия, и на начините да се разпространят върху тях методите за контрол, тъй като не всички такива оръжия се покриват от действащия договор да стратегическите нападателни оръжия", подчерта Лавров.

Руският външен министър засегна и въпроса за планираното от САЩ разполагане на елементи на противоракетна отбрана в космоса. Според него това ще бъде заплаха за космическите обекти на неугодните на Вашингтон страни. Той обърна внимание, че държавите участнички в конференцията по разоръжаването отдавна не могат да стигнат до съгласие за началото на преговори по предотвратяване на разполагането на оръжие в космоса.

"Ето че вече второ десетилетие чуваме само обяснения защо това не може да стане: казват, че подготовката на такъв договор изисква много време, че да се започват преговори преди да се е появила реална заплаха от извеждането на оръжие в космоса е преждевременно, че да се въвежда юридически обвързваща забрана за такива оръжия въобще е нецелесъобразно", отбеляза Лавров.

"В същото време в САЩ вече са отделени средства за създаването на космически сегмент на ПРО и за разполагане в околоземна орбита на ударни средства. Очевидно този сегмент на ПРО ще има способност да поразява, в това число, и космически обекти. По този начин ще бъде създадена реално действаща бойна структура, готова във всеки момент да прочисти космическото пространство от орбитална собственост на неудобни на Вашингтон страни", обясни той.

Лавров изрази мнение, че допълнителен импулс на работата на конференцията в това направление може да даде "създадена по решение на Общото събрание на ООН Група от правителствени експерти по предотвратяване на надпреварата във въоръжаването в космоса".

"Надявам се, че западните колеги ще съумеят трезво да оценят ситуацията, отговорно да отделят приоритетите и да се върнат към колективни, съвместно с нас, усилия за гарантиране на мира и сигурността, включително и контрола над оръжията", заключи руският външен министър.