Пазете се от човек без крака, придвижващ се с инвалидна количка, с тъмна кожа и тъжна физиономия на страдалец, който се нуждае от троха хляб и жълти стотинки. Изпечен крадец е и вероятно е част от от организирана група, в която има по-високи стъпала. Не допускайте такива хора в домовете си, в офисите си и изобщо на места, където биха имали достъп до пари и ценни вещи, ако лично не ги познавате., пише "Флагман". 

Крадец е ограбил  безскрупулно жена, която се е грижела за него като майка. По случая има преписка в Първо РУП-Бургас. 

Жертвата е 32-годишната Джао Пейшен, от китайски произход,  живееща постоянно в Бургас, собственик  на ресторант „Хонг Конг” на ул.”Гурко”26. В началото на март т.г. в ресторанта влязъл младеж в инвалидна количка и помолил за малко храна. Бил окаян, премръзнал, нещастен. След като Джао лично му дала от  топла супа, тъй започнал да й пожелава с божие благословение много здраве и късмет.  Наивната Джао, която знае сравнително добре български, както и помощничката й, му дали дребни пари и го изпратили по живо по здраво. 

На другия ден „несретникът”  в инвалидна количка отново се появил, помолил отново за храна и малко пари. Дали му.

„Това продължи точно три пъти. На третия път, беше 5 март, около 12,30 часа, той отново дойде, влезе в ресторанта, нямаше никого. Аз седях на служебната маса в ъгъла и подготвях документи за банката, броях пари за внасяне и за покупка на стока. Раничката ми беше зад гърба, на облегалката на стола. Трябваше вече да излизам. Той се настани на съседната маса до вратата. Отново почна да помоли  за помощ, аз вече слагах ключовете за колата в раницата. Станах от стола си и слязох по стълбата до кухнята в приземния етаж, за да му сложа нещо за ядене.  Когато след 4-5 минути се върнах с таблата горе, видях, че го няма – нямаше я и раничката ми. Прималя ми”, каза Джао. 
 

 

Инвалидът влизал и се настанявал на тази маса, за да го хранят, в ъгъла е служебната маса, където е седяла Джао, облегната на раничката си

 

В преписката пише, че нещастният инвалид е изчезнал с 1 500 лв., нов мобилен телефон Хуауей, личната й карта,  всички документи за личния й автомобил „Рено меган”, ключът за колата, както и други ценни за нея вещи и книжа, без които не може да пребивава  в нормалния си живот.

Инвалидът е бил с два ампутирани крака - доста над колената, почти до ингвиналните гънки, с едър торс – на човек, който би трябвало да е висок около 190 см в цял ръст, с тъмна кожа и акцент на цигански, на възраст около 25-30 години. Тъй като видимо е инвалид, Джао моли хората, които са срещали такъв човек или го познават, да се обадят в Първо РУП. 

Тези дни полицай е върнал на чужденката документите от раничката й – захвърлени в градинката  до Съдебната палата.