Миналия месец се появи информация, че в мобилната версия на браузъра Opera ще се завърне VPN модулът. Модулът за виртуални частни мрежи ще бъде достъпен като допълнителна функция на уеб браузъра за мобилната операционна система на Google. След месец бета тестове още тази седмица се очаква излизането на публична версия на Opera с вградена поддръжка на VPN мрежите.

Очаква се още днес в Google Play да се появи Opera версия 51, в която е добавена VPN функционалността. Технологията Virtual Private Network дава възможност за надеждна защита на трафика на компютърните устройства при използването на публични Wi-Fi мрежи, например в летищата, хотелите и т.н. Чрез VPN може да се избегне блокирането на някои ресурси в Глобалната мрежа. VPN осигурява високо ниво на криптиране на обменяната информация, При правилна настройка на всички компоненти, виртуалната частна мрежа може да осигури анонимността в интернет.

Вграденият в Opera 51 за Android VPN клиент използва 256-битово криптиране за защита на данните. Осен това, новата функция скрива информацията за местоположението на потребителя, като я прехвърля между сървъри, разположени в целия свят. Opera заяви, че няма да използва журнали за запис активността на потребителите. Бета версията на браузъра Opera с VPN функционалността даваше възможност да се избират сървъри в САЩ, Европа или Азия или да се осъществи автоматична връзка с най-добрата налична връзка и в публичната версия навярно са запазени същите възможности.