Увеличават се надеждите за лечение на рак - годините без болест и дългата общата преживяемост. Това се случва благодарение на прицелните и имунните терапии, независимо от тенденцията в цял свят онкологичните случаи да нарастват. Това каза по Би Ти Ви д-р Желязко Арабаджиев, началник на отделението по медицинска онкология, зам.-председател на „Клуб млад онколог", член на Българското онкологично научно дружество, на Европейското общество по медицинска онкология и на Американското общество по клинична онкология.

С ранна и прецизна диагноза и определяне на стадия на рака шансовете за излекуване са реални в първи и втори стадии, но лечението на напреднало заболяване е голямо предизвикателство, изтъкна д-р Арабаджиев. Той разказа за пациентка на отделението, диагностицирана с рак на гърдата през 2004 г. и с мозъчна метастаза, която благодарение на лечението живее пълноценно „в чудесно общо състояние, без симптоми и нови метастази“. Добри примери на успеха онколозите завоюват все по-често благодарение на т.нар. прецизирани терапии, насочени към конкретния вид тумор и стадий, съобразени с дадения пациент.

Какво представляват тези прецизни терапии? Те контролират заболяването подобно на отключване на точно определена ключалка с правилния за нея ключ, обясни д-р Арабаджиев.

Той обясни, че е обнадежден още повече от новите данни от клинични изпитания, които е чул на проведената в Сан Франциско, САЩ, годишна среща на Американската асоциация по медицинска онкология. Акцент на форума е било лечението на уринарните злокачествени заболявания. За някои от диагнозите, смятани за нелечими или трудно лечими, резултатите от изпитваните иновативни препарати свидетелствали за висока ефективност, каза онкологът. Той обясни, че част от факторите, които създават предпоставки за рак, може да бъдат избегнати. Това са пушенето; злоупотребата с алкохол или химически субстанции, включително с някои лекарства, както и с анаболи, които оказват въздействие върху тестостерона; стресът и др.