Експертите на американското онлайн издание The National Interest анализираха възможностите на руския боен робот Маркер. Те отбелязаха готовността на Русия да засили присъствието си във въздуха и на земята чрез комбинирани методи, включващи използването на изкуствен интелект.

„Гъсеничният робот с размер колкото танк е платформа за изследване и изграждане на други руски военни роботехнически технологии, които ще се използват от руските специални сили“ – твърди изданието. „Маркер е с модулна конструкция и може да носи най- различно оръжие, включително стандартните автомат Калашников и противотанков гранатомет“.

Уеб порталът уточнява, че Маркер може да се използва и с реален боец, който може да избира целите и по този начин да тренира изкуствения интелект.

„Това е ново направление в начина за използването на бойни роботи. Сензорите с помощта на ИИ засичат целите, а човекът ги подбира и дава команда за осъществяването на изстрела“ – твърди NI.

Военните експерти на изданието са обезпокоени преди всичко, че танкът може да се съпровожда от 15 летящи дронове, които непрекъснато подават разузнавателна информация.

Първото поколение танкове-роботи се управлява от хора, които с действията си тренират изкуствения интелект. След като ИИ натрупа опит, хората-оператори ще бъдат заменени с машини. Според изданието, автономните руски танкове са заплаха, която досега всички си представяха само в комиксите. The National Interest сподели, че след много години сравнително затишие от руските производители, войските на РФ получава мощно оръжие от ново поколение.