Следващият домакин на Интерски конгрес ще е Кицбюел или Леви

1100 ски учители от 33 държави от цял свят демонстрираха умения на първия Интерски конгрес, който се провежда в държава от Източна Европа. Шоуто започна с шествие на разветите знамена на всички държави, участници в конгреса.

Българският

демотийм

впечатли с

блестящи умения

В него влизат инструктори от най-големите курорти на България, бивши национални състезатели по ски и един от малкото скиори с увреждания у нас - Влади Гюров.

Конгресът откриха вицепремиерът Томислав Дончев, който е патрон на събитието, заедно с министрите на туризма Николина Ангелкова и на спорта Красен Кралев, представители на Интерски конгрес, председателя на организационния комитет на “Интерски Пампорово 2019” Цветелина Бориславова.

Дончев приветства ски инструкторите и гостите на мащабния форум и заяви, че в България има поне още 5 планини с чудесни условия за ски, но това място - Пампорово, е много специално. 

“Спортът е много важен за нас, затова инвестираме в спортна инфраструктура и резултатите не закъсняват. Само за миналата година имаме 4 световни първенства, които са се провели в България. Когато говорим за спорт, той трябва да бъде нещо, в което участваш, а не само да го гледаш по телевизията.

Спортът е

икономика,

бизнес и

международна

политика

За нас това е уникалният шанс да можеш да учиш”, поясни Дончев. Той допълни, че в спорта първо е важна честността в състезанията, и второто, че успехът зависи освен от късмет и от дързостта и усилията, които се полагат от спортистите.

“Много съм доволен, че България успя да спечели домакинството на такъв форум при такава конкуренция преди 4 години в Аржентина. Тази година се очаква за следващия тур след 4 години да се борят Кицбюел и Леви, така че давате си сметка какви големи курорти се борят да спечелят това домакинство.

Наистина става прекрасен празник тук, ще има семинари на високо ниво. Събитието е от изключително голям мащаб и това нарежда България на едно ниво със страни като Австрия, Швейцария, Италия, Франция, САЩ, които са най-силни в зимните спортове.

Знаем, че туризмът е един от основните икономически отрасли в България, а зимният туризъм е изключително важен за икономиката. Има пряка връзка между организиране на спортни събития и туристите - те отиват там, където има събития. Мисля, че през последните години направихме много. Само тази година имаме Световна купа по алпийски ски, Световно първенство по шорттрек и накрая за венец и представители на всички инструктори от целия свят си дават среща в България - безспорно страхотен плюс. 

Министерството на туризма и спортното министерство се опитваме да правим всичко възможно да промотираме България като цялостна туристическа дестинация. Смятам, че всички мероприятия, които се извършват, подпомагат този процес.

Неслучайно една от големите ни цели и амбиции е

да организираме

зимни младежки

олимпийски игри

Това ще подпомогне българската икономика. Имаме големи шансове, има малко законодателни пречки, които трябва да се изчистят, за да може да вървим напред. Аз съм оптимист, защото след всяко международно събитие, което България прави, шансовете ни да спечелим домакинство на зимни олимпийски игри се увеличават”, каза министър Кралев.

“Условията, които се създадоха тук, за да се проведе Интерски конгрес ще могат да се ползват и за други подобни събития. Което наистина е част от нашата стратегия да разширим сезоните, да акцентираме на културно-историческото наследство, балнео- и спа туризъм, конгресния туризъм, вино и кулинария и това дава възможност да насочим внимание към страната ни целогодишно”, допълни Николина Ангелкова. 

“За декември и януари имаме над 865 хил. чуждестранни туристи, което бележи спад от 3,7% в сравнение със същия период на предишния зимен сезон. Но за сметка на това имаме ръст на нощувките с 5,8%, което показва, че има лек спад, но имаме повече нощувки - все повече от туристите, които посещават страната ни, я избират за по-дълъг престой, което означава и повече пари в икономиката. Вярвам, че все повече ще ни предпочитат като страна с високо качество на разумна цена, което ни е дългосрочна цел”, каза още Ангелкова.

Изпълнителният директор на “Пампорово” АД Мариян Беляков заяви, че конгресът протича дори по-добре от очакванията на организаторите. Около

7000 души

участници и

публика са

наблюдавали

събитието

Хит на пистите бяха демонстрациите на различните отбори, спускането на гайдарите, но най-вече спускането на т.нар. звезден отбор на България от нашите най-известни спортни имена: Екатерина Дафовска, Радослав Янков, Александра Жекова, Ренета Камберова, Снежана Дечева, Румяна Нейкова, Йордан Йовчев, като символ, че застават зад каузата спортът в България да се развива. 

В програмата на конгреса са включени общо 120 мероприятия за обмен на опит в различни направления - алпийски ски, ски бягане, сноуборд, свободен стил, телемарк, обучение на хора с увреждания, над 70 лекции, както и специални вечерни демосесии.

За първи път

на конгреса е

включена и

благотворителна

кауза,

а именно обучението и въвеждането в света на белите спортове на над 120 деца в неравностойно положение от региона. Целта на организационния комитет е инициативата да продължи и през следващите години, а за постигането ѝ по време на конгреса ще има и дарителска кампания.

Конгресът продължава една седмица - до 23 март. В програмата му са предвидени над 100 демонстрации на ски техника на пистата. Всеки ден по 6 нации ще правят технически демонстрации на пистите преди обяд. Те ще се представят като ансамбли, за да демонстрират най-високите достижения в техниката си.

След това ще участват в уъркшоп в различни направления. Заявени са общо около 120 уъркшопове и над 70 лекции по време на целия форум.

В понеделник, сряда и петък ще има

нощни шоу

спектакли, в

които ски

учителите от

света ще правят

атракции

Преди тях са предвидени 3 генерални асамблеи на подструктури на Интерски.

Във вторник ще се представят страните-кандидатки за домакинство на следващия конгрес, а в четвъртък ще бъде избран домакинът на следващия Интерски конгрес след тиролска и финландска вечер от Леви и Кицбюел. От Леви ще направят открита сауна пред хотел “Орловец” в курортния комплекс.