Протестиращите нахлуха и в държавната телевизия

Протестиращи в Белград направиха жива верига около президентския дворец, за да попречат на държавния глава Александър Вучич да излезе от него, съобщи в. “Данас”. По думите на един от организаторите на протеста - лидера на движение “Двери” Бошко Обрадович, те правят “обръч около Вучич”.

Протестите срещу управляващите в Сърбия излязоха от контрол в неделя следобед, след като

хилядите

демонстранти

пробиха

полицейската

блокада

Те докараха пред президентството камион с озвучаване, който по-рано бе блокиран от полицията. Местни медии предават, че спорадичните сблъсъци между граждани и полицията не спират, стигнало се и до използване на сълзотворен газ.

В началото протестиращите се намираха зад металните заграждения, носеха свирки, сръбски знаменца и транспаранти. Обрадович се обърна към тях, повтаряйки искането за оставки на Вучич, премиерката Ана Бърнабич, председателката на парламента Мая Гойкович и директора на РТС Драган Буйошевич.

Демонстрантите започнаха да скандират: “Край с него”, “Арестувайте Вучич”, “Оливер Иванович” (името на косовския сръбски лидер, за когото опозицията твърди, че е убит по нареждане на Вучич).

Докато недоволните сърби обсаждаха президентския дворец в Белград, вътре Вучич направи тв обръщение към нацията по повод протестите, които още в събота вечерта ескалираха. Тогава недоволни граждани щурмуваха националната телевизия в знак на протест срещу авторитарното управление на Вучич и контрола му върху медиите.

“Никой никога в такива условия не е давал пресконференция”, каза Вучич и добави, че е искал да покаже, че “не бива да има страх от хулигани, побойници и фашисти като Бошко Обрадович и олигарси като Драган Джилас и Вук Йеремич” (опозиционни лидери - б.р.).

“Те мислеха, че няма да посмея да дойда тук.

Не се страхувам.

Мога да изгубя

само живота си

Ще продължа да се боря за Сърбия, няма нищо по-важно от това”, каза Александър Вучич. Президентът се закани, че на отговорните за безредиците ще бъде отговорено, и обеща да няма повече насилие. “Ако те проникнат тук, ще ги чакам”, каза Вучич и се опита да омаловажи броя на протестиращите. “Те мислят, че имат право 1000 от тях да решават съдбата на страната”, обяви президентът.

Докато Вучич говореше, тълпата скандираше: “Той е свършен!”. Подобен протестен лозунг беше използван и през 2000 г. срещу бившия сръбски лидер Слободан Милошевич.

Александър Вучич вече не е президент, само още не са му го казали, ние ще го информираме за това, каза друг от лидерите на сръбската опозици - писателят Синиша Ковачевич, пред събралите се граждани пред президентството.

“Не съм откраднал и ограбил нищо и когато някой има чиста съвест и лице, може да ги чака колкото и да са те и ни най-малко да не се страхува от тях”, каза Вучич. Той добави, че демонстрантите “събориха загражденията и само чакат през коя врата да нахлуят, вероятно си мислят, че имат право да убият някого”.

Повод за обръщението на Вучич стана протестът в събота, при който демонстранти проникнаха в Радио-телевизия Сърбия (РТС) в Белград. В пряко предаване във фейсбук от организаторите се виждаше коридор в държавната медия, пълен с хора. Много от тях скандираха против властите. Протестиращ с мегафон опитваше да въведе ред, но обеща, че участниците в акцията

ще останат в

сградата, докато

“РТС не бъде

освободена”

На място пристигнаха полицаи от силите за борба с безредиците. Един от тях призова присъстващите опозиционни лидери Драган Джилас и Бошко Обрадович да прекратят седящата стачка, но те отказаха. Малко по малко демонстрантите бяха изведени от телевизията, като последни бяха двамата опозиционери. След това събралите се опитаха отново да нахлуят в сградата, но полицията ги избута с щитове.

Драган Джилас разказа, че не е имало план да се влиза в сградата на РТС, и подчерта, че никой от журналистите не е бил заплашван. От дежурния редактор било поискано само представители на протестиращите да гостуват в новинарската емисия “Дневник”. Джилас каза, че това са исканията на протеста “Един от пет милиона” - свободни избори, свободни медии и да престане агресията и омразата към инакомислещите.

Протестните акции в Сърбия започнаха от декември, след като опозиционен деец бе пребит в град Крушевац. Опозицията обвинява режима на Вучич, че разпалва насилие и потиска основни човешки права, включително свободата на медиите.