Почетно консулство на Грузия бе открито вчера в Благоевград с тържествена церемония, на която присъстваха посланиците на Грузия, Беларус и Казахстан. „Откриваме офис с регион на действие в областите Благоевград, Перник, Кюстендил и Пловдив, който ще подпомага развитието на отношенията между България и Грузия, както и грузинската диаспора“, обяви почетният консул Юлий Нушев, който е със сериозен бизнес в областта на телекомуникациите у нас.

„Вече стартирахме няколко проекта, единият от които е вече работещ информационен портал за културните и исторически ценности, за настаняване, застраховки и всичко, което интересува желаещите да посетят нашата страна. Имахме разговори с президента на АУБ г-н Съливан за учредяване на стипендия за грузински студенти, която ще е под формата на донорство. В момента 26 грузински студенти се обучават в АУБ и се надявам броят им да нараства. Планираме организиране на бизнес форум, на който представители от всички индустрии да обменят добри практики и идеи. Вече поддържаме денонощно телефон за спешни случаи“, изброи свършената до момента работа почетният консул Ю. Нушев.

Кметът на Благоевград Ат. Камбитовотбеляза, че разговорите за откриване на второто в Благоевград почетно консулство, след това на Казахстан, са започнали едва преди 3-4 месеца и то вече е факт.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА


  • Почетният консул на Грузия в Благоевград Юрий Нушев обяви планираните стартови проекти на откриването на консулството в зала „22-ри септември“