Скопие/Прищина. Филип Коснет, посланик на САЩ в Прищина, в петък се срещна с лидерите на най-голямата партия на косовските сърби, Сръбската листа и поиска да не напускат косовските държавни институции, предава кореспондентът на МИА от Прищина, цитиран от скопската медия „Локално“.
В страницата си в Туитър американският дипломат е съобщил за срещата: „
Обсъдихме интересите и проблемите на сръбската общност в Косово. Техните представители трябва да останат в косовските институции и да работят в името на своята общност“.
Сръбската листа участва в правителството на Рамуш Харадинай, но след въвеждане на стопроцентовите мита за сръбските и босненските стоки нейната парламентарна група се обяви за опозиция. Нейните министри и заместник-министри продължават да изпълняват функциите си, но партията заяви готовността си да отстъпи на опозицията десет депутатски гласа, за да се свали правителството на Харадинай. Албанските опозиционни партии отказаха с аргумента: "няма да доведат правителството до катастрофа чрез Белград". Според тях Сръбска листа се ръководи единствено от инструкциите на Белград и в негов интерес.

Превод и редакция: Ивелина Ватова