Скопие. Съдебен състав, ръководен от съдия Добрила Кацарска, в петък одобри искането на прокуратурата и присъди затвор за 16 от 17-те обвиняеми за кървавите събития от 27 април 2017 година в македонския Парламент, информира скопската онлайн медия „Локално“. Всички те получиха присъда от общо 211 години лишаване от свобода в размер между седем и 15 години. Обвинението е отменено само за Игор Дурловски.
В специално изявление за медиите прокурор Ивана Трайковска посочи, че “с днешната присъда е възтържествувала справедливостта”. Тя посочи, че след като Прокуратурата получи писмено съдебното решение за присъдата, ще прецени дали да я оспори”. Поименно са посочени присъдите: С най-голямо наказание е Митко Чавков - 18 години затвор, с присъда от по 15 години лишаване от свобода са Митко Пешов, Душко Лазаров, Горан Ѓошевски-Леви, Мунир Пепик, Яне Ченто, Влатко Трайковски и Никола Митровски-Кольо, 14 години – за Вилям Михайловски, 13 години затвор се присъждат на Оливер Поповски, 12 - за Младен Додевски, Игор Юг и Горанче Ангеловски, 10 - за Оливер Радулов, на осем години е осъден Александър Василевски-Нинджа и Абдулфетах Алими – на седем години лишаване от свобода.
Присъдата е с аргумент "терористична заплаха за конституционния ред и сигурност". Съдебният процес започна през август 2018 година. Той е един от най-големите в новата македонска история. В началото делото се водеше срещу 33-ма души, обвинени за насилствено проникване в парламента в Скопие и нападение срещу депутати от сегашното управление. След като бе приет Закон за амнистията, 15 души бяха помилвани, съобщава „Локално“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова