БСП внесе второ писмо в Агенция "Пътна инфраструктура" /АПИ/ с искане за анализ на пътни участъци от магистралите в лицензирана европейска лаборатория. След внасянето на писмото лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че са готови да заплатят анализа и са в контакт със седем европейски лаборатории от седем различни европейски държави.

Елена Йончева уточни, че за да бъде направен анализът, е необходим отговор по Закона за достъп до информация от страна на Агенция "Пътна инфраструктура" по 46 точки. Те се отнасят за проектните решения в части геология, геодезия, технологичен ремонт, по които са изпълнени различните видове ремонти, както и рецептите на асфалтовите смеси, сертификатите за вложени материали, протоколите и актовете по приемане на завършените строително-монтажни работи.

Анализът, за който настояват от БСП, включва участъци, строени в последните пет години или ремонтирани в този период от време от магистралите "Хемус", "Струма", "Тракия", "Марица", първокласния път Видин - Кулата и Околовръстното на София. Според Йончева тази експертиза ще покаже две неща - първо качеството на настилката и това дали пътищата са безопасни за българските граждани.

Йончева заяви, че продължават да настояват за истината за причината за тежкия пътен инцидент край Своге в края на миналото лято. Йончева изрази възмущението си, че половин година след трагичния инцидент все още няма експертиза за състоянието на пътната настилка и отговор на прокуратурата.

Йончева посочи, че тази проверка не е срещу българските строители. Тя бе категорична, че те строят качествено, стига да не им се налага да връщат около 40% от стойността на бюджета за пътната настилка към управляващите.

Дончо Атанасов, член на УС на АПИ, определи тези твърдения на Йончева като "абсурдни" и изтъкна пред медиите, че строителите у нас строят на най-ниски цени.