Талиателите са любимата ми италианска паста. Представлява плоски лентички, широки около сантиметър след сваряване, които вероятно сте виждали в магазините под формата на гнезда. Но изисканият външен вид не е единственото му предимство – талиателите са една от малкото видове сушена паста, които се приготвят с яйца. А това, разбира се, означава по-богат и наситен вкус,

От вече ви показахмеРазкрихме ви и

Сигурно сте забелязали, че ако в соса на спагетите има едро нарязани продукти, те не се смесват добре с пастата и обикновено остават на дъното на чинията. Е, това не може да се случи със талателите. Плоските лентички така се нагъват, без да се слепват една за друга, че оставят пространство за прошуто, опашки от скариди или едро нарязали зеленчуци. Затова тази паста е най-подходяща за ароматния зеленчуков сос “Зингара”:

Продукти:

За две порции:
150 гр. талиатели
1 тиквичка
2 червени пиперки
2 моркова
20 обезкостени черни маслини
2 скилидки чесън
200 мл. заквасена сметана
пармезан за поръсване
зехтин и сол

Приготвяне:

Тиквичката, морковите и пиперките се нарязват на пръчици, маслините на колелца, а чесънът на филийки. В дълбок тиган (най-добре уок) се загрява зехтин и изсипват пиперките, морковите и чесъна. Целта е зеленчуците да останат хрупкави, затова не бива да се задушават, а по-скоро да се запържат за кратко на висока температура.



През това време в подсолена и кипяща вода се слагат талиателите и се варят, според указанията на опаковката. Във тигана към останалите зеленчуци се прибавят тиквичките и маслините. Запържват се още 2 минути (докато тиквичките леко омекнат) и се добавя сметаната. 

Когато и тя заклокочи, сосът е вече готов и се оттегля от котлона.



Сварените талиатели се отцеждат добре и се сервират в две големи, плоски чинии. Отгоре се разпределя зеленчуковия сос и порциите обилно се поръсват с настърган пармезан. Това леко и здравословно ястие обича компанията на бяло вино, свещи и приятна музика. Buon appetito!

Харесайте където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!