Москва. Съединените щати официално обявиха оттеглянето си от Договора за премахване на ракети със среден и малък обсег (ДРСМО) на 1 февруари 2019 г. и шестмесечният срок за уведомяване, по време на който споразумението продължава да работи, изтича на 1 август. Така тестът на САЩ на нови ракети през август ще бъде легален, но не по-малко неочакван от това: руските и чуждестранни политици и експерти, анкетирани от „Коммерсант“ през последните месеци, предполагат, че това няма да се случи толкова бързо. Настоящото изявление допълва съобщението, публикувано от Пентагона на 11 февруари. В него министерството на отбраната на САЩ заяви, че е започнало „производство на ракетни компоненти за тестване“.
Пентагонът ще тества наземно базирана крилата ракета на разстояние от около 1000 км, каза източникът. Той добави, че само неядрени ракети ще бъдат тествани, няма планове за тестване на ракети с ядрени глави. Що се отнася до местата на предлаганото разполагане на ракетни установки, все още няма информация. „Ние не обсъждахме с нашите съюзници перспективите за разгръщане на ракетите“, Reuters цитира източника. „Честно казано, ние не помислихме за това, защото стриктно спазихме договора“.
Източник от Пентагона заяви също, че най-вероятно ще бъдат тествани наземни версии на крилати ракети „Томахоук“. „Просто ще я пуснем, ще проверим идеята, че може просто да поставим „Томахоук“ на влекач и да я пуснете“, добави събеседникът на американските медии. „Томахоук“ - най-масовата американска крилата ракета, широко използвана от американския флот през последните три десетилетия: от Ирак през 1991 г. (операция „Пустинна буря“) до Сирия през 2018 г. Ракетата е произведена в началото на 80-те години на миналия век и има диапазон от 465 до 2,5 хил. км и скорост от около 900 км/ч. Тя може да има както ядрено, така и неядрено оборудване.
Източникът каза, че „ако Русия се върне към изпълнението на ДРСМО, тестовете ще бъдат отменени“. Напомняме, че от гледна точка на Москва, отговорността за нарушаване на договора е именно в САЩ, докато Русия е изпълнила всичките си задължения. Документът за оттегляне от Договора в отговор на действията на САЩ Владимир Путин подписа на 4 март.
Говорителят на президента Дмитрий Песков, коментирайки новината за предстоящите тестове, ги нарече очаквани. „Категорично не сме съгласни с каквито и да било упреци по наш адрес, че не сме оставали верни на този Договор“, каза той. „Именно САЩ, а не Русия, нарушиха разпоредбите на договора“.
Началникът на Генералния щаб на Руската федерация Валери Герасимов остро разкритикува американските планове. „Последните събития показват, че Съединените щати, като разчитат на НАТО, започнаха да разрушават стратегически споразумения за ядрени ракети; Не без външно влияние в различни части на света възникват огнища на напрежение и регионална нестабилност“, каза той на заседание на Комитета на началниците на щабовете на въоръжените сили на страните от ОНД.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг публикува годишен доклад за дейността на Алианса, в който той отново призова Москва да изпълни договора. „НАТО призовава Русия да се върне към прилагането на Договора за премахване на ракети със среден и малък обсег без забавяне и с възможност за проверка“, се казва в документа. „Продължаващото неспазване от страна на Русия на Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ) също подкопава ролята на този документ по въпросите на контрола на конвенционалните оръжия в Европа“. Припомняме, че Москва наложи мораториум върху прилагането на ДОВСЕ от 1990 г., тъй като страните от НАТО отказват да подпишат актуализирана версия на този документ от 1997 г., който отчита реалностите от разпадането на СССР и Варшавския договор.

Превод и редакция: Калоян Пенков