Американският президент Доналд Тръмп спря полетите на всички самолети “Боинг 737 Макс 8” и “Макс 9” след катастрофата в Етиопия, при която загинаха 157 души от 35 страни, предаде Ройтерс.

“Самолетите ще останат на земята. Сигурността на американците, на всички хора, е от първостепенно значение”, каза Тръмп.

Федералната авиационна администрация в САЩ обясни, че временно спира машините от новото поколение на “Боинг”, защото има нови доказателства, събрани на мястото на трагедията в Етиопия. Те показвали съвпадения между катастрофата край Адис Абеба и тази в Индонезия на същия модел боинг миналия октомври, в която загинаха 189 души. Необходими са още разследвания дали причината за двата инцидента е една и съща, съобщи “Гийк Уайър”.

След забраната настъпи хаос с полетите в САЩ. Пътниците на 3 американски авиокомпании са засегнати от нея. Заради решението се налага смяна на 72 машини и пререзервации на полети. Пътниците, които са били на борда на самолетите от забранения модел, научиха за забраната след кацане.

Русия закри въздушното пространство за пътнически самолети “Боинг 737 Maкс”, съобщи РИА Новости. Преди това Канада се присъедини към десетки държави, които решиха да затворят въздушното си пространство за този модел.

Черните кутии на катастрофиралия етиопски “Боинг 737 Макс 8”, съдържащи данните за полета и запис от разговорите в пилотската кабина, бяха докарани във френската Служба за разследване и анализ на безопасността на гражданската авиация в Париж.

Данните от черните кутии трябва да дадат отговор на въпроса защо “Боинг 737 Макс 8” на Етиопските авиолинии се е врязал почти вертикално в земята само шест минути след излитането си. Говорител на френската служба каза, че не знае в какво състояние са черните кутии.