Районен съд – Благоевград отказа да отмени заповедта за уволнение на солистката на Камерна опера Теодора Петрова и да я възстанови на работа. Причината е, че е налице реално съкращение на щата, което е право на работодателя, реши съдия Емилия Дончева. От събраните доказателства е установено, че е прието ново разписание на длъжностите в културната институция към община Благоевград, което е в сила от 26.11.2018 г., с което са съкратени всички 3 щатни длъжности за позицията „артист-солист“.

Припомняме, че в хода на трудовия спор бяха разпитани като свидетели бившата директорка на Камерна опера Лина Ангелова, която също бе съкратена като музикант оркестрант. В показанията си тя посочи, че познава Теодора Петрова като професионалист, която гостувала от 2006-2007 г. на хонорар, а от 2011 г. била на щат. Тя изпълнявала задълженията си прекрасно и работила с най-добрите оперни режисьори, които направили няколко постановки с нея.

Теодора Петрова била родена за тази форма на класическото изкуство – камерен и оперетен театър, заяви и бившият сценограф  Манол Стоянов, който също бе съкратен. По думите му Камерна опера – Благоевград на практика вече не съществува, тъй като не може да съществува опера без солисти. 

Така счита и Лина Ангелова, според която няма друг прецедент да съществува опера без солисти и духова секция.

Правото на работодателя да премахва длъжности или да намалява щатните бройки за тях поради отпадане на нуждата не подлежи на съдебен контрол. Съдът е компетентен само да провери законността на уволнението към момента на извършването му, мотивира решението си съдия Емилия Дончева.

С идентични мотиви преди това районният съдия Димитър Беровски отказа да върне на работа и Лина Ангелова. Адвокат Александър Мановски ще обжалва решенията пред Окръжен съд.

ТИНА ГЕОРГИЕВА