Пеещи фонтани, изсъхнали чимове и храсти, стърчащи тръби и неработещ асансьор – това бе само част от състоянието на площадното и подплощадни пространства от хотел „Ален мак“ до пощата в  Благоевград вчера на официалното откриване на основно ремонтирания за над 6 млн. лв. център на областния град.

От поканените гости на откриването дойдоха зам. председателя на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов, депутатът Даниела Савеклиева и почетният консул на Р Казахстан у нас Митко Солаков. Имаше и граждани, любопитни да присъстват на рязането на лентата и първи да чуят обещаните пеещи фонтани.

„Това е поредната придобивка за жителите и гостите на Благоевград и е доказателство, че когато има добро управление, европейските фондове могат да достигнат до всички жители на България“, каза Цветанов. Той похвали кмета Камбитов с думите: „Наско Камбитов е един от най-успешните кметове в България, ще напомня огромната му заслуга голяма част от жителите на Благоевград да плащат вече 50% по-ниски сметки за отопление, благодарение на програмите за енергийна ефективност, резултат от неговата активност“, каза Цветанов.

„В процеса на работа се чуха доста критики, но е лесно да се критикува, когато нещо се прави. Важното е, че общината осигури финансиране за реализиране на една от задачите, залегнали в плана за развитие на Благоевград, при това без да се наруши авторското право на покойните архитекти Баров и Агура, проектирали това пространство. Ползвайте го за веселие“, пожела инж. Захари Донев, зам. кмет по строителството по времето на мащабното строителство за Дипломатическия корпус преди близо 35 години.

С тържествен водосвет, отслужен от отец Петър Стефанов и отец Андон Шавулев, бе прерязана лентата на обновеното площадно пространство. Цв. Цветанов наруши протокола и заедно с ОбС председателя Радослав Тасков държаха трикольорната лента, докато кметът и останалите официални лица я срязаха. Церемонията завърши с изпълнения на танцьори от ансамбъл „Пирин” и деца от клуб по художествена гимнастика и пускане на пеещите фонтани.

Официалните гости не видяха обаче изкоренените храсти и отрязано дърво, на метри от входа на боулинг „Корона“, нито оставеното без озеленяване корито по алеята от хотел „Ален мак“ към подплощадното пространство, което прилича по-скоро на строителна площадка, отколкото на декоративна градинка или зелена площ. Скрити от погледите на парада, но вадещи очите на благоевградчани остават и стърчащи кабели в  един от ъглите между площада и подплощадното пространство.

В последния момент се попълваха фуги между плочките, които на места са озадачаващо големи. Озеленяването, за което също бяха предвидени не малко средства, е доста отчайващо. Видимо на много места храстите, засадени миналия декември, са изсъхнали. Тъжно е състоянието на скъпите тревни чимове в зелените площи покрай сградата на АУБ, половината  от които вече са „слама”. Коритото за зеленина на алеята от хотел „Ален мак“ покрай боулинг „Корона“ прилича на насип на места купчини пръст и без нито едно цвете или храстче. От двата асансьора, които трябва да свързват площадното и подплощадно пространство, работи само единият. Старият, монтиран преди години, не е ремонтиран. Странно зеят дупки в облицовката на подхода към фонтана. Чешмата в подплощадното пространство е суха, дори няма чучур. Решетките върху отводнителните канали навсякъде са ръждясали още преди да е срязана лентата. Вероятно не  са останали пари и да се изчистят графитите по стената край парадното стълбище от хотел „Ален мак“ към АУБ, където е монтиран нов парапет за подвижна платформа за  колички.

Първата копка на мегапроекта бе направена на 19 октомври 2017 г., а реалните строителни дейности стартираха в началото на 2018 г. Предвиденият ремонт включваше реконструкция на площадното, подплощадното пространство и фонтаните, ново художествено осветление в централната градска част между сградите на общината, Драматичния театър, Регионалната здравна инспекция, Американския университет в България и хотел “Ален мак”. Общата стойност на строителните дейности възлизаше на  5 462 423 лв. ,като парите бяха по мащабен европейски проект. За изпълнител бе избран консорциум ДЗЗД „В Строй“, в който са обединени благоевградските фирми „Стилстрой-М“ ООД с управител Михаил Камбитов и ЕТ „Димитър Янков-Кенеди Метал“ и „ВИП-2004“ ЕООД със седалище в Банско и собственик Константин Обецанов. Още през лятото на миналата година обаче стана ясно, че се налага общината да доплаща за излезли непредвидени строително-монтажни дейности за 799 710,17 лв. В тази солидна сума обаче се оказа, че не влиза водната завеса, която се спускаше откъм сградата на АУБ, и басейнът в подплощадното пространство, предназначен да събира водата от нея, бе запълнен с пръст.

За останалите пропуски, които влизат в проекта, вероятно трябва да бъдат питани общинските специалисти, които отговарят за контрола на изпълнението и качеството на проекта.

ЕКИП „СТРУМА“



  • Дупки зеят по една от стените в подплощадното пространство

  • Решетките за отводняване вече са ръждясали

  • Половината от скъпите чимове край сградата на АУБ заедно с част от храстите са напълно изсъхнали

  • Чешмата в подплощадното пространство няма дори чучур


  • Асансьорът за инвалиди не работи
  • Стърчащите кабели между площада и подплощадното пространство
  • Отрязаното дърво до боулинг “Корона”

  • Единият от фонтаните пред общината е с липсващи плочи


  • Коритото за озеленяване без и една тревичка


  • За графитите, надраскани край стълбището към АУБ, явно пари не са стигнали
  • Любопитни граждани дойдоха да видят пеещите фонтани