Среща със Светозар Гледачев и представяне на книгата му „Хроники от една държава на кръстопът“ ще се състои в читалище „Алеко Константинов". 

В книгата си авторът разказва затова „какви неща се случиха и как много добре сме ги забравили“.  

"Няма жив човек, който да не е бил на кръстопът. Един, два пъти, сто пъти. Всеки ден. Всяко решение е кръстопът, който води в различни посоки с различни резултати. Докато целта се загуби, забравим я или се отчаем. Така се раждат депресиите. Много хора смятат, че управляват живота си. Други, че Бог ги направлява, а трети са се примирили с това, да се „влачат по течението“. Същото е и с държавите. Те също са на кръстопът, но хората в тях страдат, защото животът им преминава в обещания за по-щастлив живот зад следващия „завой“, след следващия кръстопът. Така, очаквахме „комунизма“, така очаквахме демокрацията, така очакваме щастието… За някои то все не идва, а за други няма и да дойде. България е на кръстопът-географски, това не можем да го променим. Исторически-защото сме в преход от една илюзия към друга. Но сме и в кръстопътя на епохата. През определени десетилетия, следват глобални икономически, социални, демографски и философски промени, след което светът и животът е различен, друг, далече от първоначалната ни цел. Но всичко това става с болка, мъка, катаклизми, дори войни. За да се роди новото-отмира старото. Каква беше България през този преход, който продължава, но не се разбира?..."

Светозар Гледачев е автор на няколко   книги: „ множество научни публикации в специализирани издания и в пресата. Автор е на учебник по маркетинг. Бил е банков директор, управител на приватизационен фонд, член на УС на редица предприятия от сферата на леката и тежката промишленост.