В Раковски започва 19-то издание на Международния фестивал на кукерските и маскарадните игри „Кукове“. Официалното откриване е довечера в читалище  „Св. Св. Кирил и Методий“ с представянето на общинските колективи. 

Най-атрактивната част е утре от 10.30 часа на площад „Европа“. Там ще се проведе  състезателното дефиле , което ще завърши с парад.  

26  са българските състави, сред които са и известните кукери от Васил Левски, Дъбене, Войнягово, Симитли, Бъта, Попинци, Дивотино, Кошарево, Шумен.  Гостуват още  македонска група от село Ресава, община Кавадарци и италианците от остров Сардиния. 

Жури от фолклористи и музиколози ще оценяват съставите по регионалната им специфика, сценично поведение, маски и костюми.  

Осигурен е награден фонда за победителите. Публиката и участниците ще се веселят с оркестър „ Калофер“

Международният фестивал на кукерските и маскарадни игри „Кукове“ в Раковски е вторият по големина, след този в Перник. Той се организира всяка година преди Великденските заговезни и е едно от най-пъстрите събития в региона.  

Заражда се по идея на покойния кмет  Франц Коков, който останал очарован от „Сурва“. 

През 2000 година се организира първият регионален фестивал на маскарадните игри в Раковски, а общината Раковски става член на Федерацията на европейските карнавални градове.