Каракас/Москва. Група кораби от Военно-морските сили(ВМС) на Венецуела в събота са задържали плавателен съд с хуманитарна помощ, идващ откъм Пуерто Рико, за това съобщава на страницата си в Туитър венецуелската журналистка Мариана Рейнес, цитирана от ТАСС.
„Корабите на ВМС на Венецуела не са позволили на плавателния съд да продължи. Има закани, че ще се открие огън и съдът ще бъде препратен към остров Бонер. Предприемат се опити за преговори.“ По-късно тя добавила, че съдът „е взел обратен курс“. Той се движи в международни води и чака следващи указания.“
Преди това беше съобщено, че шест кораба на ВМС на Венецуела, в това число и една фрегата, са поели към съда, за който се знае, че в сряда е напуснал ПУерто Рико с 250 тона хуманитарна помощ на борда. Хуан Гуайдо неведнъж заявяваше през изминалите дни, че на 23 февруари във Венецуела ще пристигне международна хуманитарна помощ, в това число и от Колумбия и Бразилия. Правителството на Венецуела нарече това „евтино шоу на олигархията“. В момента границата с Бразилия и Колумбия е затворена по решение на официален Каракас. Опитите на опозицията да достави товара са несполучливи, засега.

Превод и редакция: Ивелина Ватова