Космическият апарат на NASA – New Horizons, успя да се приближи максимално и да направи висококачествени снимки на замръзналия астероид 2014 MU69 „Ултима Туле„. Това са най-подробните изображения, които апаратът е успял да заснеме, като се има предвид, че сплесканият от едната страна астероид е над шест милиарда и половина километра разстояние от Земята.

Астероидът се намира в поясът на Кайпер в покрайнините на Слънчевата система. Ултима Туле е всъщност най-далечният космически обект, който човечеството може да изучи подробно до момента. Астероидът е около 32 километра дълъг и се предполага, че е останал непроменен първите години живот на Слънцето. Възможно е от него да научим повече за нашата Слънчева система.

Целта на New Horizons е да се доближи до Ултима Туле максимално до 2,2 хиляди мили. Първоначално апаратът събра данни и засне нискокачествени снимки на обекта. Но с всяка снимка от различен ъгъл описанието на 2014 MU69 става по-точно и подробно. За заснемането на качествена информация отговаря технологията LORRI (камера за разпознаване от далечно разстояние). Първите изображения разкриха пред нас безформен космичен фъстък, състоящ се от две свързани части. Тази седмица Университетската лаборатория за приложни науки „Джон Хопкинс“ разкри най-подробните досега снимки. Те разкриват повърхността на Ултима Туле, като всеки пиксел отговаря на 33 метра. Първите три направени кадъра са на разстояние 7 хиляди километра от целта. Времето за експозиция е само 0,025 секунди – все пак New Horizons се движи със скорост над 50 хиляди километра в час.

По повърхността на астероида бяха забелязани съмнителни светли и тъмни части от вдлъбнатини. Джон Спенсър, главен учен по проекта на Лабораторията, обясни: „Дали тези подробности са кратери, предизвикани от външни тела или сублимационни ями… или нещо коренно различно, това в момента обсъжда нашият научен екип“. Повече снимков материал можете да откриете в сайта на мисията, където се качват нови данни всеки петък.