Решението за Косово трябва да съответства на сръбското законодателство, заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от руската агенция EA Daily и "Фокус"

Позицията на Москва по уреждането на косовския въпрос се отличава не само с постоянство, но и с логика. Това заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова на брифинг в Москва на 22 февруари, в отговор на въпроса на кореспондента на EADaily дали Русия ще подкрепи "разграничаването" с Косово, ако бъде сключено такова споразумение между Белград и Прищина, и дали ще промени отношението си към Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, която е настоящият документ, уреждащ статута на Косово.

“Въпросът за това как ще бъде решен този въпрос е преди всичко въпросът дали решението отговаря на интересите на сръбския народ. Разбира се, това решение трябва да се основава на международната правна рамка и да се съобразява със законите, които водят Сърбия във вътрешното й право ”, каза Захарова.

Според нея, от една страна, тази позиция е многокомпонентна, а от друга - дава ясен и недвусмислен подход към решаването на този въпрос.

Както съобщава EADaily, по-рано сръбският външен министър Ивица Дачич заяви, че необходимостта от разграничаването с Косово е официалната позиция на Белград в диалога с Прищина. По-късно той поясни, че по-правилно би било да се нарече не официалната позиция на Сърбия, а "идеята за държавни фумкционери" в процеса на намиране на компромисно решение с Прищина.

В същото време Дачич признава възможността за постигане на споразумения с Косово извън рамката на Резолюция 1244. „Да, ще се споразумеем в рамките на Резолюция 1244. Ако не сме в състояние, нека се опитаме да постигнем някакво споразумение“, каза Дачич по държавната телевизия.