Брат или сестра до 12 г. гарантират място на първолак в училището, в което учат те, това гласи промяна в системата за прием в първи клас на общинските училища на територията на община Благоевград, приета вчера от Общинския съвет. „Миналата година  възникнаха доста конфузни и проблемни ситуации, които в Благоевград трябваше да решаваме индивидуално. Става въпрос за случаите, когато едното дете в семейството е до 5 клас, а другото подлежи на записване в І клас и те не са в едно и също училище“, обясни шефът на РУО и председател на Комисията по образование в ОбС Ивайло Златанов. „Представете си ситуация, когато бащата и майката трябва да водят едното дете в едно училище, а другото – в съседното, а още по-конфликтна е ситуацията, когато децата са в различни смени. Сега с допълване на новия критерий за прием в първа група се изчиства една несправедливост“, убеден е той.

 Така еднаква тежест при приема на първокласници в общинските училища от тази година ще има изискването за настоящ адрес, непроменян през последните 3 години в прилежащия на училището район, и братя и сестри в същото училище. Останалите критерии остават непроменени и във втора група ще попадат децата, чийто постоянен адрес в района на училището е променян през последните от 1 до 3 г., а в трета група са кандидатите, променяли адреса си през последната година. Така обаче се създава сериозен проблем за младите семейства, които сменят жилището си до 3 г. преди детето им да стане ученик, тъй като ще са принудени да го водят в района, в който са живели преди да станат новодомци. Според Ив. Златанов обаче такива случаи са твърде малко и винаги може да се намери решение на подобен проблем с възможността за прием между 22 и 24 ученици в паралелка. С нов член 43а в системата се предвижда и възможността от сегрегация в някои училища заради предимството на брата и сестрата.

„Затова, когато прилагането на това предимство води до обособяване на една или повече паралелки с ромчета, тези деца могат да се насочват за записване в І клас с училища с други прилежащи райони, в които има свободни места“, отбеляза Ивайло Златанов.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА