От векове хората се опитват да разтълкуват смисъла на сънищата, а учените и до ден днешен продължават невероятните си изследвания в тази област. 

"Науката", която се занимава със сънищата, се нарича онирология. Нейната цел е да търси зависимости между нещата, които виждаме насън, и функционирането на мозъка.

Днес в мрежата могат да бъдат открити множество статии, съдържащи голямо разнообразие от заключения за сънищата, но голяма част от тях не са научно обосновани. Въпреки това психолозите наистина са уверени, че сънищата могат да разкажат много за живота и за това, което се случва в подсъзнанието ни. 

Когато сме сънували нещо ярко и запомнящо се, винаги искаме да го разтълкуваме по най-правилния начин. Сънищата ни наистина са в състояние да ни помогнат да преодолеем трудностите, затова и в никакъв случай не трябва да ги пренебрегваме!  

Но какво наистина означават нещата, които виждаме в съня си? Днес от  ще ви разкажем малко повече за нещата, които може да видите насън и които психолозите съветват да не игнорирате. Хората сънуват различни неща и списъкът, който ще ви представим, съвсем не е изчерпателен, но със сигурност ще ви бъде от помощ! 

Падане

Специалистът Иън Уолъс смята, че сънищата с падане свидетелстват за чувство на загуба на контрол над живота. В този случай може да ви се  струва, че сте обременена с твърде много отговорности, които не трябва да бъдат избягвани, или пък че в голяма част от времето си сте подложена на силен стрес.

Някои психолози обясняват падането от гледната точка на елементарната физиология. След като заспим, нервната ни система се успокоява, сърдечната честота и кръвното налягане се понижават, а мозъкът забавя активността си. Всички тези фактори, както и цялостното ви психично състояние през целия ден, могат да допринесат за потапяне в „хипнотично безумие“. Това са мускулните контракции, съпътстващи прехода на човека от будно състояние към сън. Те могат да се влошат под влияние на кофеина, тревожността, стреса и дори от недоспиване.

Загуба на зъб, други наранявания и смърт 

Ако човек сънува, че му пада зъб или има кариес, означава, че страда от ниско самочувствие. Работата е там, че нашата усмивка е първото нещо, което се набива в очите на околните. "Усмихвайки се или отхапвайки храна, вие излагате зъбите си на показ, а те отразяват вашата увереност. Падането на зъб говори за ситуация, която ви кара да се чувствате несигурни", казва Иън Уолъс. 

Друг експерт в областта на онирологията, Патриша Гарфийлд, вижда в сънищата, свързани с падане на зъби, присъствието на потиснат гняв. Като правило, ако задържаме агресията в себе си, подсъзнателно стискаме челюстта си. Това води до появата на проблеми със зъбите, а насън ни се струва, че ги губим или сме изправени пред необходимостта да потърсим помощта на зъболекар. 

Същото се отнася и за сънищата, свързани с нараняване или смърт. Те са показатели за безпокойство, свързано със стареенето на най-близките ни хора. Сънищата за смъртта могат да имат и друго значение - част от вашата личност умира, за да ви даде възможност да станете най-добрата версия на себе си. Понякога такива сънища са просто начин мозъкът ни да се подготви за бъдещето и да се справи с неконтролируемите промени.

Провал на изпит или неуспешно представяне пред публика  

Много хора сънуват, че са се провалили на изпит в училище или че са се изложили по време на някое публично изказване. Подобни неща най-често се присънват на деца в училищна възраст, въпреки че е напълно възможно да се появяват и при хора, които отдавна са приключили с образователните институции.

Такива сънища говорят за стрес или тревожност, които са ви мъчили непосредствено преди лягане. Могат да свидетелстват и че се чувствате отговорна за нещо, което по някаква причина не можете да подкрепите с подходящи действия. В резултат на това една безнадеждна ситуация води до състояние на тревожност и безпокойство. 

Частично или напълно голо тяло 

Тези сънища говорят за срам. "Такива сънища говорят за неувереност в себе си на новата позиция или в нова връзка, както и страх, че хората ще научат за вашите слаби страни и недостатъци", казва Иън Уолъс.

Ако в съня си се гордеете със себе си, в реалния свят може да ви се струва, че талантът и успехите ви не получават нужното признание и така искате да си покажете, че най-накрая и другите ще ви забележат.

Ако сънувате, че сте облечена неподходящо за някакво събитие или ситуация, може да означава, че изпитвате съмнения относно самото събитие. Например, сънувате, че отивате на интервю по пижама. Това може да се тълкува като липса на готовност за събеседването с работодателя или като съмнение относно способността ви да изпълнявате поетите задължения.

Някой ви преследва 

За сънищата с преследване могат да се дадат няколко обяснения. Според експерта в сферата на онирологията Лори Левенберг "онези, които избягват конфликти, страхуват се да изразят мнението си и не искат да бъдат причина за проблеми, непрекъснато сънуват, че са преследвани". Разгледайте внимателно своя "преследвач". Така ще разберете по-добре от какво се опитвате да избягате в реалността: от дългове, от зависимост, от обсъждане на проблемите с половинката си, от търсене на работа и т.н. 

Причина за подобен сън може да бъде и някоя нереализирана мечта, която не спира да ви следва по петите, защото не сте се трудила достатъчно, за да я постигнете.

Някои специалисти вярват, че подобни сънища говорят за работата на инстинкта ви за оцеляване, защото в реалния живот някой ви заплашва. Ако все още имате разногласия с някого, не е изключено по този начин мозъкът ви просто да изпраща сигнали за приближаването на евентуална опасност. 

Природни катаклизми или край на света 

Всеки човек в някакъв период от живота си е сънувал природни катаклизми и дори, че настъпва краят на съня. Такива сънища могат да означават липса на контрол над собствените проблеми или страх.  

Социалните мрежи само влошават тези сънища, защото изобилстват с истории за предстоящия апокалипсис и изменението на климата. А това ни кара да прехвърляме усещането си за несигурност в сънищата си. 

Автомобилна катастрофа или технически проблеми 

Някои хора сънуват, че телефонът им или някакво друго устройство се разваля в най-неподходящия момент. Според Патриша Гарфийлд по-склонни към такива сънища са жените, защото те свидетелстват за загуба на емоционалната връзка с любим човек или проблеми в романтичните взаимоотношения.

Сънища за автомобилни злополуки също попадат в тази категория. Те говорят за недостиг на подкрепа в реалния живот и за неспособността ни да се справим самостоятелно с възникналите трудности.

Бременност 

Удивително е, но сънища, свързани с бременност, могат да имат както жените, така и мъжете. "Бременността означава, че вътре в нас расте нещо ново", казва психологът Дейвид Бедрик.

Такива сънища говорят, че сте на път да дадете на света някакви нови идеи или творения. Така че спокойно можете да сънувате, че сте бременна, ако пребоядисате дома си или работите върху сюжета на новата си книга. А поставянето на цели и тяхното изпълнение само ще ви помогнат за превръщането на съня в реалност.  

Закъснявате 

Експертът ониролог Майкъл Олсън казва, че подобни сънища говорят за страх, че в реалния живот можете да пропуснете нещо важно. Ако сте прекалено затрупана с работа и не отделяте достатъчно внимание на близките си, подобен сън трябва да ви послужи като сигнал, че е добре да забавите оборотите и да преподредите приоритетите си. 

Непознато помещение или къща 

Ако сънувате, че пребивавате в чужд дом или стая, означава, че се нуждаете от самоизразяване. Една част от вас е била заключена и отчаяно моли да бъде освободена. Отделна стая в сградата е символ на скрит талант или непоказани умения.

Психологът Еди Травис вярва, че хората подсъзнателно слагат всеки свой вътрешен процес в отделна стая. Сън, свързан с кухня, говори, че преминавате през определени вътрешни промени. Ако се виждате в банята, то изпитвате необходимост да се избавите от ненужния товар или да се изчистите от всичко, което цапа духовната ви същност. Спалнята пък символизира романтична връзка, а сън, свързан с тази стая, говори за преживявания в личния живот. /

Харесайте , където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!