Тоалетната хартия е предмет от личната хигиена, без която не можем да си представим живота на съвременния човек. Наскоро обаче здравни експерти заявиха, че точно това изделие оказва много негативно влияние върху нашето здраве. И всичко това, защото не е в състояние да отстрани докрай цялата мръсотия и само допринася за разпространението на патогенни бактерии.

Специалистите казват, че тоалетната хартия не е подходяща за постоянна употреба като единствено средство за почистване след дефекация. И съветват в името на собственото си здраве да се откажем от нея.

Според автора на книгата „Голяма нужда” Роуз Джордж, най-добре е да се откажем от тоалетната хартия. В противен случай рискуваме да си навлечем инфекция на пикочните пътища или анални фисури. Вместо хартия, Джордж съветва да използваме биде или бебешки мокри кърпички.

„Всекидневно си взимате душ, вместо да се триете със суха кърпа. Защо тогава си мислите, че можете да се почистите със сухата тоалетна хартия?”, пита Джордж.

На същото мнение е и гастроентерологът Парт  Нанди. Лекарката е уверена, че използването на биде вместо тоалетна хартия снижава риска от появата на хемороиди, които понякога се появяват от прекалено интензивното триене. И тъй като в повечето домове и обществени места няма бидета, лекарят съветва в себе си винаги да имате мокри кърпички.

В допълнение, тоалетна хартия може да съдържа химически добавки, сред които и ароматизатори, чийто ефект върху тялото е напълно непредсказуем. Изследователите допускат, че тези съединения могат да провокират развитието на ракови тумори. /jenata.blitz.bg

Харесайте , където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!