Бургаската окръжна прокуратура не е доволна от присъдата на педофила Иван Михалев, блудствал с 11-годишно момиче през юни м.г., и по-рано днес внесе протеста си към решението на магистрати преди седмица. В началото на февруари Михалев, който се оказа последният осъден на смърт българин преди мораториума през 1991 г., бе осъден на 9 години и 4 месеца лишаване от свобода, но Държавното обвинение, в унисон с родителите на пострадалото дете, поиска максимума предвиден от закона – 20 години, пише "Флагман".

Междувременно изплуваха шокиращи разкрития за педофила Иван Михалев. 65-годишният мъж се оказа последният осъден на смърт българин, а хронологията на събитията от преди 31 години е меко казано фрапираща. През септември 1988 г. той извършва двойно убийство в Сливен, намушквайки двамата с кухненски нож след скандал в дома им. Разкрит е бързо в края на 80-те години и осъден на смърт. Мораториумът върху смъртното наказание го спасява, за да се стигне с днешна дата до инцидента с невинното дете.

Окръжната прокуратура счита, че ако съдът наложи наказание от 18 години „лишаване от свобода“, което да бъде редуцирано до 12 години, съобразно законовото изискване при съдебните производства, проведени по реда на съкратената процедура, ще съответства на обществената опасност на подсъдимия и на целите на наказателния закон.  

Предстои Апелативният съд в Бургас да насрочи съдено заседание по делото.