Продавачка на плодове и зеленчуци от село Стоево, която търгува с личната си продукция на пазара на улица "Младежка", успя да победи Националната агенция по приходите в съдебна битка. Данъчните поискали да запечатат сергията за срок от 10 дни, тъй като жената нямала касов апарат и не издавала фискални бележки. Оказало се, че законът е на страната на производителката, съобщава "Марица".


Жената работела на щанд №78 на пазара, който се намира до емблематичното кафене "Водолаза". На 1 ноември м.г. пред сергията се появил инспектор Димитров от НАП, който първоначално се представил за обикновен гражданин. Той си купил 0,770 кг ябълки, за които броил 1,31 лева. За продажбата не бил издаден фискален бон, тъй като нямало работещ касов апарат. Допълнителна справка показала, че продавачката не е регистрирана като търговец или земеделски производител и въобще няма устройство за отчитане на оборота на обекта.


За това бил съставен акт и издадена заповед за налагане на принудителна административна мярка "запечатване на търговски обект и забрана за достъп до него за срок от 10 дни" на основание Закона за ДДС. Тази заповед жената обжалвала в съда.


Пред магистратите тя представила бележка от кмета на Стоево, с която се установява, че жената произвежда ябълки, круши, бадеми, орехи и зеленчуци, които гледа в двора си.


Оказало се, че според закона за ДДС хората, които не са търговци по смисъла на закона и продават собствена и непреработена селскостопанска продукция, не са длъжни да регистрират извършваните от тях продажби. Изключение правят търговците, които работят в лицензирани стокови борси и тържища или закрити помещения (магазини, складове и други).


В конкретния случай се оказало, че продавачката няма нужда от касов апарат, за да продава личната си продукция на пазара, а сергия №78 била спасена от запечатване. Съгласно решението на съда данъчните ще трябва да заплатят и 510 лева разноски по делото.