Още по темата
12.02.2019 / 10:58

Сензационна находка при ремонт в центъра на Варна! Дано не я загробят и нея. Извадиха гигантски квадри от Древния Одесос

снимки: Борис Ангелов, „Забелязано във Варна“

Древни зидове се показаха под настилката на разкопаната за ремонт улица „Цар Симеон I” във Варна. Както „Петел“ съобщи преди време, до находката се стигна след като от земята се показаха няколко огромни камъни от някогашната стена на Одесос.

На мястото в момента се правят археологически проучвания, които трябва да установят какъв точно е този зид и доколко е важен за историята. Както местните историци и археолози често припомнят, големите каменни блокове (квадри), които са от времето на елинската колонизация на българските брегове, в по-късните епохи са използвани за строителен материал за сгради в Одесос от римско време, а и след това, когато градът започва да се нарича Варна.

Археологическото проучване със сигурност ще забави ремонтните дейности по улицата, но това е риск, който винаги се има предвид, когато се извършва прокопаване в центъра на морския град.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html