София/Белград. В Белград се провежда Международния панаир на туризма – най-голямото по рода си изложение в западната ни съседка. Тазгодишното, 41-во издание на панаира е под наслов „Лятото е по-близо, отколкото си мислите“. Официалното му откриване се състоя в четвъртък. Изложението ще продължи до 24 февруари и в рамките му посетителите ще имат възможност да се запознаят с предложенията на повече от 650 участници от 38 страни, включително България, която е страна-партньор на събитието. В тази връзка на церемонията по откриването на Международния панаир на туризма участие взе и министърът на туризма Николина Ангелкова.
Тя призова за полагане на съвместни усилия за популяризирането на Балканите като туристическа дестинация и обяви подписването на Меморандум за разбирателство в областта на туризма между Министерството на туризма на Република България и Министерството на търговията, туризма и телекомуникациите на Република Сърбия.
Ангелкова подчерта, че тази година България е страна партньор на форума, в който се включват над 12 хил. участници, работещи в сектора. Министърът припомни, че през 2018 г. Сърбия беше официалната страна партньор на българското туристическо изложение „Ваканция и СПА Експо“.
Сръбските медии отразиха отблизо събитието, като не пропуснаха да отбележат партньорството на България за организирането и провеждането на 41-во издание на туристическия панаир в Белград.


Информационната агенция Beta публикува обширен материал за церемонията по откриването на форума. Акцентът бе поставен върху изявленията на сръбския министър на търговията, туризма и далекосъобщенията на Сърбия Расим Ляич, който подчерта, че туризмът не е само за развлечение и отдих, но и допринася значително за икономическото развитие на страната. Внимание бе обърнато и на изказването на кмета на сръбската столица Зоран Радойчич. Той отбеляза, че Международният панаир на туризма е възможност за популяризиране на този сектор на икономиката както в Белград, така и в цяла Сърбия.
„Партньор на 41-ия Международен панаир на туризма в Белград е София, а българският министър на туризма Николина Ангелкова заяви, че туризмът е един от ключовите сектори за развитието на страната“, коментира медията.
„В България туризмът е много важен отрасъл на икономиката и ключът към нашата икономика. Това е подкрепено и от сръбски туристи, голяма част от които посещават нашата страна“, привежда агенцията думите на Ангелкова, която същевременно припомни, че миналата година България е посрещнала 9,3 милиона туристи. Цитират се и думите й за това, че 41-ият Международен панаир на туризма в Белград „възможност за обмен на сръбски и български туристи".

Вестник Kurir цитира Ляич, който обяви, че „Сърбия, България и други страни от бившата СФРЮ искат да създадат общ туристически продукт и заедно да изпратят послание за мир“.
„Българският министър на туризма Николина Ангелкова заяви, че туризмът е чудесна възможност за международно сътрудничество между страните, както и за развитието на икономиката“, коментира изданието.
„България и Сърбия са приятели, стратегически партньори", заяви Ангелкова и благодари на правителството на Сърбия за ангажимента му за популяризиране на общ туристически продукт между двете страни.

Почти сходен е и материалът за панаира, който публикува белградския Blic. Изданието поставя акцента върху статистическите данни за туризма, като подчертава и изразеното от България желание за по-нататъшно развитие на сътрудничеството в сектора.

Радио-телевизија Србије (РТС) също не пропуска да отрази речта на Ангелкова на откриването на Международния панаир на туризма в Белград. Привеждат се коментарите й за „приятелството“ и „стратегическото партньорство“ между двете страни в областта на туризма, както и напомнянето й, че миналата година България е посрещнала 9,3 милиона туристи, голяма част от които – от Сърбия.
Материали по темата публикуваха също Radio-Televizija Voivodine (RTV), Top Vesti, Srpska Info, Radio Delta и др.

Редакция: Тереза Герова