“Имам язва” е понятие, добило голяма популярност в обществото. Дали обаче сме напълно наясно кои са симптомите на острата и кои на хроничната язва? Дали се оценява, че мястото на увреда определя типа оплаквания и т.н. За всичко това разговаряме с д-р Даниела Томова, гастроентеролог в Клиниката по гастроентерология на ВМА-София. 

Д-р Даниела Томова е завършила Медицинския университет-Плевен. Има специалност по гастроентерология и в момента работи в Клиниката по гастроентерология на ВМА-София. Преди това е трупала опит в “Бърза помощ” в Шумен.

- Много хора, които страдат от чести болки в коремната област, си поставят сами диагнозата “язва”. Какво представлява язвата на стомаха, д-р Томова?

- Язвата на стомаха е едно от най-често срещаните заболявания на храносмилателната система. Като цяло представлява локализиран дефект, който засяга повърхностните слоеве на стомашната лигавица, а в определени случаи, когато има усложнения, язвата засяга и по-дълбоко разположените слоеве на стомашната стена. Честотата на дуоденалната язва - т.е. язвата на лигавицата на дванадесетопръстника, е 150 на 100 000 заболявания годишно. А честотата на язвата на стомаха е 50 на 100 000 заболявания годишно. Т.е. по-често срещана е язвата на дванадесетопръстника или т.нар. дуоденум. При дуоденалната язва честотата е 3 към 1 във вреда на мъжете, докато при стомашната язва честотата е 1 към 1 - т.е. няма преимуществено засягане на един от двата пола. 

- Кога говорим за остра язва?

- За остра язва говорим, когато има язва от усложненията. В някои случаи острите ерозии и язви се провокират от стрес. Това са т.нар. стрес-улкуси. Стресът активира симпатиковия дял на вегетативната нервна система и редуцира кръвоснабдяването в областта на лигавицата на гастроинтестиналния тракт. В други случаи се касае за медикаменти, които увреждат лигавичните защитни системи и по този начин провокират образуването на остри язви. В трети случаи като провокиращ фактор за остри язви се разглеждат състоянията на намалено кръвно налягане (хипотонични състояния), които редуцират притока на кръв към лигавицата на гастроинтестиналния тракт. Хипотоничните състояния могат да се дължат на загуба на голямо количество течност при изгаряния, кръвоизливи, нефрозен синдром и др. Различните видове шок също попадат в групата състояния с потенциал да провокират образуването на остри язви. Обикновено остро настъпилите язви могат да доведат до кървене от гастроинтестиналния тракт. Кървенето се изразява с черен цвят на изхожданията - тъй наречената мелена, или повръщане на кръв - хематемена. Това са признаците на остра язва. Обикновено острата язва започва с много силна болка, внезапно, която е разположена горе в епигастриума. Пациентите идват с тези оплаквания в спешния кабинет, често в съчетание с кървене от устата. Тогава ние, гастроентеролозите, в колаборация с хирурзите обработваме тези болни. 

- А кога говорим за хронична язва?

- С хронична язва са обикновено пациенти, които не са се лекували достатъчно - било то медикаментозната си язва, стрес-язва или причинена от хеликобактер пилори. Също така не са спазвали диетичния си режим. Т.е. хроничната язва се появява, когато веднъж вече е имало язва, но след като е минала първоначалната криза и лечение, пациентът се е върнал към старите си навици на живот - продължава да се храни с пържени храни, консумира люто, пие газирани напитки, употребява алкохол, пуши. След известно време излекуваната един път остра язва може отново да се обостри. Тогава говорим за хронична язва. Т.е., когато е еднократно, говорим за остра язва, а с течение на времето вече за хронична язва. 

 

Д-р Даниела Томова

- Може ли да имаме язва и да не разберем дълго време за нея? 

- Много често язвата, особено когато говорим за хронично състояние, няма някакви характерни оплаквания. В смисъл, болните могат да имат прояви на рефлукс, киселини, парене, уригване и да не знаят каква е причината. Обикновено при пациентите, които са със стомашна язва, болката се получава непосредствено след нахранване. Докато за дуоденалната язва - или т.нар. язва на дванадесетопръстника, болката в епигастралната област може да се получи няколко часа след нахранване и когато пациентът отново поеме храна, тази болка отзвучава. 

- Как се поставя диагнозата?

- Всички пациенти, които имат оплаквания, които изредих по-горе, задължително трябва да потърсят лекар гастроентеролог. Най-често диагнозата се поставя чрез гастроскопия 

Изследва се задължително за наличието на бактерията хеликобактер пилори. 99% от пациентите, особено с дуоденална язва, имат положителен тест за хеликобактер пилори и когато се установи тази бактерия, задължително се провежда така наречената ерадикационна терапия, която включва два вида антибиотик и т.нар. инхибитор на протонната помпа. 

- Лекува ли се язвата?

- Лекува се, да. На първо място пациентът трябва да бъде послушен. Т.е. когато му се установи язва, трябва да спазва определен хигиенно-хранителен режим. Трябва да внимава какво консумира, храната не бива да бъде пържена и пикантна. Трябва да ограничи газираните напитки, кафето, тютюнопушенето, алкохола. Когато се установи, че пациентът има хеликобактер пилори, се изписва определена терапия. При остри състояния при някои пациенти се налагат различни оперативни интервенции, особено когато е налице перфорация на стомашната язва. Когато извършваме фиброгастроскопия, правим опит за ендоскопска хемостаза с адреналин, с хемоклипсове, за да локализираме източника на кървене и да го спрем. 

- Много често при киселини и парене в стомаха се използва сода за хляб, разредена във вода. Правилно ли е това?

- Това е супервредно. Апелирам пациентите, които имат такива оплаквания, да не се самолекуват, а да потърсят лекар гастроентеролог. Установено е, че ракът на стомаха и колоректалният карцином на дебелото черво имат фамилна обремененост и е хубаво пациентите да се изследват.  

Румяна СТЕФАНОВА