Парламентът одобри на второ четене Закона за преброяване на населението и жилищния фонд в Република България през 2021 г., предаде БГНЕС.

Основната му цел е да осигури събирането и обработката на актуална и достоверна статистическа информация в три основни направления – брой на населението и жилищния фонд, структура на населението по пол, възраст, образование, икономическа активност и други демографски и етнокултурни признаци; характеристики на жилищния фонд в страната.

Председателят на Националния статистически институт (НСИ) Сергей Цветарски обясни, че такова преброяване през 2021 г. ще извърши във всички държави от Европейския съюз. То трябва да даде моментна снимка на демографското състояние на всяка една от тях.

„Надяваме се, че всички разбират важността на това мероприятие. То не само е мащабно и изисква много усилия и средства, а в същото време ще осигури информация, която е необходима за дефиниране на важни социални и икономически политики. Въз основа на данните от преброяването ще се извършат и всички останали действия по изготвянето на политиките на България през следващия програмен период и до следващото преброяване. Преброяването ще бъде задължително, но начинът, по който ще отговарят хората, е различен за различните въпроси. „Бих призовал гражданите да се отнесат сериозно към отговорите на въпросите“, обясни Цветарски.

Около 20 хил. преброители, пресметнаха от НСИ. Това ще е по-малко в сравнение с предходните преброявания. Причината за това, че то ще бъде комбинирано - и по електронен път, и чрез анкетьори. Всички преброители ще бъдат проверени за чисто съдебно минало. За това института ще си партнира с МВР.

Изготвянето на въпросника предстои тепърва, но е предвидено в него да присъства и отговор „Не се самоопределям“. Преброяването ще струва на бюджета около 38 млн. лева.